Adam Rayqal: Kuatkuasakan polisi terhadap pengasuh

Dalam satu kenyataan bersama Pertubuhan Kesihatan Ikram Malaysia (IKRAM Health Malaysia) dan sembilan NGO perubatan dan kesihatan semalam, mereka turut menggesa kerajaan supaya menyediakan khidmat pusat jagaan kepada kakitangan perkhidmatan awam.

Menzahirkan rasa terkejut dan kesal terhadap insiden itu, NGO-NGO ini menyampaikan salam takziah kepada ibu mangsa, JT Farrah Madihah Othman dan keluarganya.

“Kami juga menyeru masyarakat awam agar menghentikan kritikan tidak berasas di media sosial kepada kaum ibu yang menghantar anak kepada pengasuh demi khidmat kepada rakyat dan negara.”

“Warga media sosial juga digesa agar menghentikan sebaran grafik yang boleh menggangu emosi keluarga mangsa.”

Tambah mereka, kaum keluarga, jiran dan masyarakat diseru agar memahami dan bersama memberikan sokongan kepada staf kesihatan wanita dalam mengurus anak dan keluarga mereka tatkala terpaksa bertugas dalam waktu tidak menentu seperti tugasan atas panggilan atau syif.

“Kami seluruh NGO perubatan dan kesihatan dengan ini menyatakan kesudian kami untuk membantu pihak Kementerian dan Agensi berkaitan dari segi nasihat kepakaran, latihan seperti bantuan asas kecemasan (CPR) kepada bayi, penggubalan polisi dan akta serta pemantapan penguatkuasaan bagi mengelakkan kejadian sebegini tidak berulang di masa hadapan.”

Selain IKRAM Health, NGO-NGO tersebut ialah Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM), Malaysian Integrated Medical Professionals Association (MIMPA), Medical Mythbusters Malaysia (M3), Green Crescent Malaysia (GCM), Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia (PAPISMA), Medtweetmy, Delegation of Nurses (DON), Malaysian Nurses Association (MNA) dan The Dressar & Co.

Menurut Bernama, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, kes itu perlu dikendalikan secara adil bagi semua pihak yang terlibat dalam kejadian itu termasuklah situasi penjaga bayi berkenaan dan tekanan yang mungkin dihadapinya perlu juga diteliti.

Mayat bayi lelaki berusia lima bulan itu ditemukan lengkap berpakaian dalam beg berwarna hijau dalam bahagian sejuk beku peti ais di rumah pengasuhnya pada kira-kira pada 11.00 malam Selasa, 3 Julai lalu.

Bagaimanapun kata beliau, kejadian itu menjadi peringatan akan perlunya pemantauan dilakukan terhadap pusat jagaan swasta atau individu yang menjadi pengasuh.

“Perlu ada undang-undang atau peraturan tertentu untuk memastikan pengasuh ini bertanggungjawab dan perlu ada standard tertentu di mana mereka perlu dilatih secukupnya untuk menjaga bayi,” jelasnya.

Kredit foto: Berita Harian

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia