5 ciri Ketua Belia 2020 yang dicari

Katanya: “Beri aku 1,000 orang tua, nescaya akan ku cabut semeru dari akarnya, beri aku 10 pemuda nescaya akan ku goncangkan dunia.”

 

Ungkapan ini menggambarkan kekuatan dan keupayaan pemuda pada setiap susuknya.

 

Malah syair Arab juga memuji insan yang bergelar pemuda. Salah satu baris syair Arab yang terkenal menyebut: “Tidak akan mendapat kemajuan sesuatu bangsa itu jika pemudanya tidak berdiri di barisan hadapan.”

 

Tidak cukup dengan itu, pemidato Iraq Earqoa binti Ali dalam siri pidatonya menyeru “Majulah, majulah ke muka wahai pemuda, majulah ke medan perang mempertahankan kebenaran.”

 

Kesemua ungkapan ini akan menjadi realiti setelah pemuda bangun daripada lena yang panjang. Oleh yang demikian, bangunlah pemuda dengan semangat yang membara memikul tanggungjawab membina negara bangsa atas lima prinsip Ketua Belia 2020.

 

Inspirasi kepada anak muda

 

Prinsip pertama ialah mampu memberi inspirasi kepada anak muda. Bagi melakukan sesuatu perkara sudah pasti memerlukan seseorang yang menjadi tulang belakang.

 

Dalam rumah tangga, kejayaan seorang ayah memimpin keluarga dibantu oleh si ibu yang menimbulkan inspirasi dalam setiap tindakan.

 

Dalam sebuah negara pula, Ahmad Boestamam dan Ibrahim Yaakub ialah pemuda yang lahir daripada gejolak semangat kebangkitan rakyat yang menuntut perubahan.

 

Akhirnya, mereka anak muda yang menginspirasikan semangat menentang penjajah suatu ketika dahulu. Begitu jugalah hari ini, dalam usaha membangunkan negara setelah lebih 60 tahun merdeka, pemuda perlu memberi inspirasi kepada negara khususnya dalam kalangan anak muda sendiri.

 

Berani menyuarakan pandangan

 

Prinsip kedua ialah berani menyuarakan pandangan dan pendapat kepada umum berkaitan isu anak muda. Negara ini didiami oleh masyarakat yang pelbagai. Ada golongan tuanya, ada golongan mudanya dan ada juga golongan remaja serta kanak-kanak.

 

Setiap lapisan masyarakat ini mempunyai kepentingan dan kehendak tersendiri. Oleh sebab itu, ketua belia harus berada di barisan hadapan dalam menyuarakan isu-isu berkaitan anak muda. Suarakan isu pendidikan, isu perumahan, isu kos sara hidup serta isu pekerjaan.

 

Semua ini perlu diangkat oleh ketua belia. Sepekara yang perlu diingat, suarakanlah pendapat menggunakan saluran yang betul. Jangan sesekali mengikut gejolak darah muda sehingga melakukan tindakan di luar landasan undang-undang. Dikhuatiri, tindakan menongkah arus mengundang badai melanda.

 

Terbuka untuk bekerjasama

 

Prinsip ketiga, terbuka untuk bekerjasama dengan pemegang taruh yang melibatkan anak muda. Ketua belia tidak harus jumud dalam menjalinkan hubungan kerjasama. Di luar sana, terdapat pelbagai pihak yang menjadi pemegang taruh terhadap isu belia.

 

Ketua belia harus pandai menggunakan ruang dan peluang kerjasama dengan para pemegang taruh demi kepentingan anak muda. Dalam bidang pekerjaan, bekerjasamalah dengan ahli-ahli korporat, persatuan sekerja, dan gabungan-gabungan bukan kerajaan.

 

Begitu juga dalam bidang pendidikan, jalinkan kerjasama dengan pihak universiti agar setiap keputusan yang dilakukan mengambil kira pandangan anak muda.

 

Dapatkan idea dan saranan mereka dalam menjaga kebajikan anak muda. Kerjasama yang erat ini akhirnya akan memberi kebaikan bukan sahaja kepada golongan anak muda malah kepada pembangunan negara.

 

Memimpin anak muda

 

Prinsip keempat, boleh merancang, mengurus, memimpin anak muda dan memberi pandangan dengan baik. Prinsip ini ialah asas dalam sesebuah kepemimpinan.

 

Ketua belia bertanggungjawab merancang program, mengurus organisasi dan memimpin setiap ahli. Ketua belia merupakan tonggak dalam melakukan sesuatu perkara tanpa menafikan penglibatan dan bantuan daripada ahli-ahli belia yang lain.

 

Contohilah kepimpinan Sultan Muhammad al-Fateh yang merupakan sebaik-baik raja dan mempunyai sebaik-baik tentera serta mampu menakluki Kota Konstantinopel (Istanbul) ketika seawal usia 21 tahun.

 

Kisah ini membuktikan hadis Nabi SAW. Sabda Rasulullah SAW ketika menggali parit dalam peperangan Khandaq:

 

“Konstantinopel (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera…” (Hadis Riwayat Imam Ahmad)

 

Memahami kecenderungan

 

Prinsip kelima, sedaya upaya mengikuti dan memahami kecenderungan semasa anak muda. Dalam era globalisasi yang pesat dengan perkembangan teknologi, ketua belia harus bergerak seiring dengan peredaran zaman.

 

Kecenderungan anak muda terhadap teknologi dan trend semasa perlu difahami. Setiap perkara baharu perlu ditapis agar anak muda tidak cenderung dan terbabas kepada perkara-perkara negatif.

 

Apatah lagi kerancakan budaya Barat yang meluru masuk tanpa henti mahu membunuh jiwa-jiwa anak muda dengan racun hedonisme, sekularisme dan liberalisme.

 

Anak muda diserang dari setiap arah, pemikiran, pakaian, pergaulan, hiburan dan cara hidup. Jika tidak ada banteng yang kukuh, maka robohlah nilai ketimuran yang ada dalam diri anak muda.

 

Akhirnya, seorang ketua bukan berbicara mengenai kerusi empuknya, bukan juga berbicara mengenai imbuhan kepimpinannya, apatah lagi ingin diri disanjung oleh manusia.

 

Sebaliknya, seorang ketua belia harus tahu dan sedar akan beratnya tanggungjawab yang terpikul di atas bahunya. Semua tindakan perlu ditanggung sewaktu di dunia dan akan dijawab di akhirat kelak.

 

Renungkanlah hadis Nabi SAW sebagai panduan seseorang yang memimpin. Daripada Ibnu Umar, daripada Nabi SAW, beliau bersabda:

 

“Ketahuilah, setiap daripada kamu adalah pemimpin, dan setiap daripada kamu akan diminta pertanggungjawaban terhadap apa yang dipimpin.

Seorang raja adalah pemimpin bagi rakyatnya, dan dia akan diminta pertanggungjawaban terhadap yang dipimpin.

Seorang suami adalah pemimpin bagi anggota keluarganya, dan ia akan diminta pertanggungjawaban terhadap mereka.

Seorang isteri adalah pemimpin bagi rumah tangga, suami dan anak-anaknya, dan akan diminta pertanggungjawaban terhadap yang dipimpinnya.

Seorang hamba adalah pemimpin bagi harta tuannya, dan dia juga akan diminta pertanggungjawaban terhadap apa yang dipimpinnya.

Ketahuilah, setiap kamu adalah pemimpin, dan setiap kamu akan diminta pertanggungjawaban atas apa yang kamu pimpin.” (Hadis Riwayat Bukhari)

 

Mohd Hafiz Abd Hamid
Ketua IKRAM Muda Pusat

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia