22 pelajar Klang terima cermin mata percuma

Projek Cermin Mata Percuma ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Khidmat Masyarakat IKRAM (i-Bantu) dengan kerjasama Persatuan Kebajikan Islam Hasil Dalam Negeri Kuala Lumpur (PERKIS KL-DUTA) dan Menara Optometri.

“Kami tidak mahu pelajar-pelajar sekolah hilang minat untuk meneruskan pembelajaran mereka hanya kerana hal teknikal yang boleh diselesaikan,” kata Timbalan Pengerusi i-Bantu, Hj. Mahmud Ibrahim.

Dengan tema “Ke Arah Kesejahteraan Pembelajaran Melalui Penglihatan Optima”, projek ini bertujuan untuk membantu pelajar sekolah yang rabun dan tidak mampu memperoleh cermin mata untuk mempertingkatkan prestasi pembelajaran mereka.

“Dengan adanya cermin mata ini, diharapkan semua penerima dapat belajar bersungguh-sungguh,” Ketua Lajnah Kebajikan dan Kemasyarakatan PERKIS, Encik Mohamad Nor Abdul Hamid.

Tidak terhad kepada pelajar Muslim sahaja, pelajar bukan Muslim juga turut menerima bantuan cermin mata percuma ini antaranya adalah adik Chia Wei Qi, 13, dan adik Saminee a/p Nagandaran, 14, yang merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaaan Bukit Kuda. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Projek Cermin Mata Percuma, sila layari laman sesawang www.ibantu.ikram.org.my atau Facebook iBantu.IKRAM.Prihatin.

Penafian: Penulisan ini adalah pandangan peribadi dan tidak menggambarkan pendirian IKRAM.

Ikuti Rancangan Jom Sembang Bersama Ustaz Dr Syazalie Hirman setiap Jumaat di TV IKRAM.

Ingin mengikuti pandangan semasa dan info terkini dari IKRAM?
Hantar maklumat anda kepada kami:

ARTIKEL TERKINI

Sumbangan

Untuk membuat sebarang sumbangan anda dialu-alukan untuk menyumbang secara terus kepada mana-mana institusi IKRAM.

Maaf, anda perlu bayar untuk dapatkan kajian ini. Sila hubungi pihak KADRI untuk info lanjut melalui email [email protected]

Berita Terkini IKRAM

Dapatkan info TERKINI

Langgan berita terkini supaya anda tidak ketinggalan info penting daripada Pertubuhan IKRAM Malaysia