wrapper

Berita Terkini

الخميس 21 رجب 1442   |   Thursday 04 March 2021
Wednesday, 19 December 2012 17:04

Murabbi berwibawa lahirkan sistem tarbiah berkesan

Rate this item
(0 votes)

Muwajjih Nasional 2012

(Bingkisan Pengerusi JK Tarbiah IKRAM, Ustaz Tajuk Arifin Che Zakaria bersempena Program Pembangunan Muwajjih Tarbawi Nasional 2012)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Bersyukur kepada Allah Azzawajalla kerana telah memberi kemudahan kepada Jawatankuasa Tarbiah IKRAM Pusat melaksanakan projek penting ini, bermula dari hari Jumaat 21 Disember 2012 hingga Ahad 23 Disember 2012.

Objektif program ini ialah bagi menyediakan serta melayakkan sekumpulan murabbi memainkan peranan penting menyokong program-program tarbiah untuk saf dan pembangunan murabbi melalui mentori dan latihan tarbawi mengenai konsep-konsep dan kemahiran-kemahiran tarbiah yang asas.

Melalui program ini insya-Allah kita boleh menyediakan untuk negara sekumpulan jurulatih tarbiah di peringkat negeri untuk  membantu tugas tarbawi dalam IKRAM, maka kita akan mengukuhkan peranan negeri dalam melaksanakan program-program serta menyediakan peluang  pertukaran dan percambahan pengalaman antara mereka.

Muwajjih Nasional 2012 Muwajjih Nasional 2012
Muwajjih Nasional 2012 Muwajjih Nasional 2012

Kehadiran seramai 80 orang peserta (ikhwah dan akhawat) dari seluruh negara melebihi jangkaan awal sekitar 70 orang. Mereka adalah calon-calon yang telah melalui proses sari ngan yang ketat berdasarkan syarat-syarat yang telah ditentukan oleh JKT.

Muwajjih Nasional 2012Program ini telah dirasmikan oleh Yang Berbahagia Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia, Dr Mohd Parid bin Shaikh Ahmad. Dalam ucapan beliau, saudara Presiden menyatakan bahawa program ini memang menjadi hasratnya sejak sekian lama bagi melahirkan golongan pelopor yang mampu menghidupkan usaha-usaha tarbiah.

Tajuk-tajuk yang dibentangkan amat mustahak dikuasai oleh para peserta sebagai bekalan sepanjang proses pentarbiahan di jalan dakwah yang berkat ini. Masya-Allah semua peserta bersemangat dan menyedari tugasan yang besar dan berat ini.

Ucapan tahniah diucapkan kepada semua pihak yang telah memberi kerjasama dalam menjayakan program ini terutamanya Sheikh Mohamed Hamid (gambar kanan) sebagai pencetus awal mengemukakan draf cadangannya dan juga JKT Pusat dan Negeri.

Semoga permulaan yang baik ini mendapat taufik dan bantuan yang berterusan daripada Allah SWT.

Wassalam.

Muwajjih Nasional 2012 UsTACZ

Read 5306 times Last modified on Wednesday, 19 December 2012 17:31
More in this category: Keprihatinan seorang raja »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd