wrapper

Berita Terkini

الجمعة 15 رجب 1442   |   Friday 26 February 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Wednesday, 21 September 2016 08:00

Bantu Pembeli Pertama Miliki Rumah

Rate this item
(0 votes)

21 September 2016 - IKRAM Wilayah Persekutuan (IKRAM WP) menyambut baik gesaan The National House Buyers Association (HBA) agar pembeli rumah membuat semakan secukupnya sebelum membuat keputusan untuk membeli rumah dan memastikan rumah yang dibeli adalah berdasarkan pendapatan dan kemampuan masing-masing. Gesaan ini dikemukakan lantaran cadangan Tan Sri Noh Omar (Menteri Kesejahte­raan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan) untuk memberi pemaju perumahan lesen pemberi pinjaman kewangan bagi membantu rakyat membeli rumah.

Di dalam rencana “Do necessary checks before buying” yang diterbitkan di dalam akhbar The Star pada hari Sabtu lepas (17 September 2016), HBA berpandangan cadangan tersebut jika dilaksanakan akan memberi kesan buruk kepada pembeli rumah dan industri hartanah.  Secara umumnya, IKRAM WP bersetuju dengan pandangan tersebut dan sebab-sebab yang diperincikan. Antara lain, HBA menekankan jika pihak bank setelah membuat penilaian terhadap permohonan sesuatu pinjaman perumahan, dan mendapati pemohon adalah tidak layak, keputusan tersebut sudah tentu adalah berdasarkan kepada kriteria-kriteria tertentu yang terbukti berkesan dan diterimapakai oleh industri perbankan di negara ini. Selain itu juga, pinjaman dari pihak pemaju perumahan juga jika dilaksanakan dijangka akan membebankan pembeli pada jangka panjang kerana kadar faedah maksima yang boleh dikenakan ialah sebanyak 18%.

Sehubungan dengan itu juga, IKRAM WP menyambut baik arahan pihak kabinet agar Kementerian Kesejahte­raan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan melakukan kajian dan penambahbaikan terhadap polisi pemberi pinjaman kewangan bagi membantu rakyat membeli rumah. Kajian ini hendaklah dibuat secara terperinci dan menyeluruh dengan mengambilkira semua faktor-faktor berkaitan agar punca permasalahan dapat dikenalpasti dan cadangan-cadangan dikemukakan berdasarkan punca tersebut.

IKRAM WP juga menggesa agar kajian ini melibatkan konsultasi dengan pelbagai pihak untuk menghasilkan idea-idea baru yang dapat menyelesaikan isu pemilikan rumah yang bersifat holistik dan mapan dengan keutamaan diberikan demi kesejahteraan rakyat secara amnya dan warga kota khasnya. Penyelesaian yang dikemukakan pula hendaklah berbentuk jangka pendek dan jangka panjang dengan mengambilkira kesan kepada kesejahteraan institusi keluarga dan masyarakat .

Apa yang penting, matlamat utama untuk membantu pembeli pertama dari golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki rumah sendiri dapat dicapai oleh seramai mungkin anggota masyarakat, terutama penduduk di Lembah Klang yang sudah pun terbeban dengan kos sara hidup dan hutang isirumah yang tinggi.

 

Prof. Dr. Sahrim Hj. Ahmad
IKRAM Wilayah Persekutuan

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan kenyataan ini, sila hubungi 013-3302096 (Prof. Dr. Sahrim Hj. Ahmad, Yang Dipertua IKRAM Wilayah Persekutuan).

Read 1894 times Last modified on Wednesday, 28 September 2016 08:16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

Our website is protected by DMC Firewall!