wrapper

Berita Terkini

السبت 16 رجب 1442   |   Sunday 28 February 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Saturday, 02 July 2016 08:00

Fahami Peranan Disebalik Kurniaan - Dr. Adeeb Hayyan

Rate this item
(0 votes)

Fahami Peranan Disebalik Kurniaan adeeb hayyan

Sabtu, 2 Julai 2016 - "Selalulah beringat: Allah memberi aku kurniaan ini, pasti aku ada peranan untuk menyumbang kepada ummah", pesan Dr. Adeeb Hayyan dalam Perhimpunan Ramadhan IKRAM Wilayah Persekutuan (PERAWI) siang tadi.

Beliau mengingatkan bahawa amat beruntung kita dapat melalui Ramadhan dalam keadaan aman berbanding negara-negara Islam yang lain seperti Syria dan Palestin.

"Sangat penting apabila Allah memberi kita nikmat memburu Lailatul Qadar, meraikan Aidilfitri, dan nikmat bertemu keluarga serta sanak saudara, tanya diri kita: 'Mengapa Allah mengurniakan aku nikmat ini, bukan orang lain?'"

Beliau yang juga seorang warga Syria turut mengingatkan agar sentiasa berdoa dan menyumbang semampu mungkin untuk saudara seaqidah di tanah airnya dan negara-negara lain yang turut tertindas.

PERAWI'16 yang berlangsung di Masjid Al-Mukhlisin Alam Damai tadi juga menampilkan Ustaz Shahrom, Dr. Harlina Halizah, 'Pak Ngah' Ghafar serta barisan saudara baru iaitu Ikram Yeo Wee Kiat dan Nurul Lim.

Read 2067 times Last modified on Sunday, 03 July 2016 07:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd