wrapper

Berita Terkini

الجمعة 9 جمادى الثانية 1442   |   Friday 22 January 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Sunday, 19 June 2016 08:00

Sempena Hari Bapa, IKRAM WP Gesa Martabat Peranan Bapa

Rate this item
(0 votes)

Perutusan Hari Bapa

Sempena sambutan Hari Bapa pada tahun ini, IKRAM Wilayah Persekutuan (IKRAM WP) mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Bapa kepada semua yang bergelar bapa dari pelbagai latarbelakang di Malaysia.

Walaupun penghargaan terhadap kaum bapa tidak terhad kepada Hari Bapa sahaja, pada kesempatan ini, IKRAM WP terpanggil untuk mengambil perhatian kaum bapa khususnya dan masyarakat secara umumnya untuk untuk merenung kembali peranan bapa dalam menentukan kejayaan sesebuah institusi keluarga.

Kejayaan pembinaan sesebuah keluarga yang sejahtera sangat bergantung kepada sejauh mana seorang bapa berperanan mendidik ahli keluarganya. Dalam hal ini, peranan bapa sangatlah besar terutamanya pada era yang serba mencabar pada hari ini.

1. Peranan utama bapa adalah untuk menanamkan kefahaman tauhid kepada Allah swt, seperti peranan yang dimainkan oleh Nabi Yaakub a.s. kepada anak-anak dan keturunannya:

(Demikianlah wasiat Nabi Yaakub, bukan sebagaimana yang kamu katakan itu wahai orang-orang Yahudi!) Kamu tiada hadir ketika Nabi Yaakub hampir mati, ketika ia berkata kepada anak-anaknya: "Apakah yang kamu akan sembah sesudah aku mati?" Mereka menjawab: "Kami menyembah Tuhanmu dan Tuhan datuk nenekmu Ibrahim dan Ismail dan Ishak, iaitu Tuhan yang Maha Esa, dan kepada Nyalah sahaja kami berserah diri (dengan penuh iman). [Al-Baqarah: 133]

Pembinaan kepercayaan tauhid adalah perkara yang paling pokok kerana ia membina kepercayaan asas seseorang individu dalam kehidupannya, bagaimana beliau melihat dan berinteraksi dengan dunia dan alam ini serta peranannya sebagai khalifah Allah swt yang pemimpin dari sekecil-kecil unit keluarga sehinggalah peringkat kepemimpinan yang besar iaitu sebuah negara.

2. Seorang bapa bertanggungjawab menentukan visi dan matlamat yang jelas untuk keluarganya, dengan cita-cita unggul untuk masuk syurga dengan seluruh ahli keluarganya.

4. Seseorang bapa juga berperanan untuk meningkatkan komunikasi secara efektif di antara sesama anggota keluarga. Sebagai ketua keluarga, bapa merupakan jambatan hubungan di antara ibu bapa dan anak-anak untuk memastikan interaksi yang sihat berlaku di antara sesama anggota keluarga dan nasihat-nasihat bermanfaat dapat disampaikan.

IKRAM WP menyeru kaum bapa, kaum ibu dan semua pihak untuk memartabatkan kembali peranan bapa seperti yang digariskan di atas. Hanya dengan pengukuhan ini institusi keluarga dapat berfungsi dengan baik untuk melahirkan masyarakat yang sejahtera dan seterusnya negara yang makmur. Selamat Hari Bapa!

 

Profesor Dr. Sahrim Hj. Ahmad
Yang Dipertua IKRAM Wilayah Persekutuan

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan kenyataan ini, sila hubungi 019-3302096 (Prof. Dr. Sahrim Hj. Ahmad).
Read 3330 times Last modified on Sunday, 19 June 2016 10:49

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is a Joomla Security extension!