wrapper

Berita Terkini

الجمعة 22 رجب 1442   |   Friday 05 March 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Saturday, 04 June 2016 08:00

Hentikan Jenayah Pedofilia, Tingkatkan Kepekaan

Rate this item
(0 votes)

Hentikan Jenayah Pedofilia

Di kemeriahan musim cuti persekolahan pertengahan tahun, media utama kembali hangat dengan berita yang menggemparkan seluruh negara apabila seorang pedofilia warga Britain, Richard Huckle mengaku bersalah terhadap 71 pertuduhan melakukan serangan seksual terhadap kanak-kanak di Malaysia dari kalangan keluarga miskin yang tinggal di pinggir Kuala Lumpur. Mangsa yang terdiri dari hampir 200 kanak-kanak dari usia seawal 6 bulan sehingga 12 tahun dilaporkan mengalami serangan dan penderaan seksual melibatkan rogol dan pencabulan di antara tahun 2005 hingga 2014. Huckle dilaporkan mengambil gambar dan rakaman video dirinya mendera kanak-kanak secara seksual yang kemudiannya dimuat naik ke laman sesawang gelap yang mempunyai komuniti pedofilia atas talian melibatkan 70,000 ahli di seluruh dunia. Lebih 20,000 imej tidak senonoh membabitkan kanak-kanak telah ditemui di dalam komputer milik beliau.

Wanita Ikram Wilayah Persekutuan melalui Unit Pembangunan dan Pembelaan Kanak-Kanak memandang serius jenayah pedofilia yang sangat membimbangkan ini.Tiada peruntukan hukuman berat untuk jenayah pedofilia dalam perundangan di Malaysia menjadikan jenayah ini semakin berleluasa. Akta Kanak-Kanak 2001 tidak menyatakan secara jelas sebarang peruntukan untuk melindungi kanak-kanak dari jenayah pedofilia. Perkara 17(2) (c) Akta Kanak--Kanak 2001 menyatakan bahawa kanak-kanak yang teraniaya dari segi seks atau terlibat dalam apa-apa aktiviti berunsur seks harus diberikan perlindungan. Namun tidak dinyatakan bagaimana pencegahan harus dibuat supaya jenayah ini dapat dihindarkan.

Wanita IKRAM Wilayah Persekutuan prihatin terhadap situasi ini dan ingin menyarankan beberapa tindakan berikut:

  1.  Meminda Akta Kanak-Kanak 2001 dengan menambah peruntukan untuk melindungi kanak-kanak dari jenayah pedofilia. Pelaku yang disabitkan dengan jenayah pedofilia ini perlu dikekang oleh undang-undang daripada berurusan atau bekerja di tempat yang melibatkan kanak-kanak seperti pusat penjagaan, institusi pendidikan dan taman-taman rekreasi.
  2. Meningkatkan kawalan sekuriti siber dengan mewujudkan pasukan polis siber yang mengawasi secara serius dan mengambil tindakan terhadap laman sesawang lucah yang mengeksploitasi kanak-kanak.
  3. Menyediakan sistem sokongan yang padu, kaunseling dan tempat perlindungan yang selamat untuk kanak-kanak yang menjadi mangsa.
  4. Menitik beratkan pendidikan tentang ruang peribadi (personal space) dan sentuhan selamat serta tidak selamat (safe and unsafe touch) yang perlu difahami dengan jelas oleh kanak-kanak bermula di alam pra-sekolah lagi.
  5. Meningkatkan kesedaran di kalangan ibu bapa, penjaga dan guru tentang bahaya yang mungkin menimpa kanak-kanak dibawah pengawasan mereka, dengan sentiasa berwaspada dan prihatin terhadap tingkahlaku di luar kebiasaan kanak-kanak.
  6. Mewujudkan pelan pemulihan (rehabilitasi) dan kaunseling untuk pesalah yang terlibat di dalam jenayah seksual kanak-kanak agar jenayah ini tidak diulangi lagi oleh pelaku.

Wanita IKRAM Wilayah Persekutuan melalui inisiatif ‘Mothers Against Pornography’ (MAP) bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan bagi merangka modul pendidikan ‘Rahsia Peribadi’ untuk kanak-kanak sebagai langkah pencegahan dan keselamatan. Usahasama yang kemas dan bersepadu di antara kerajaan dan badan bukan kerajaan akan membantu mengawal jenayah ini dari terus menular.

Sudah tiba masanya untuk setiap pihak melihat secara serius isu jenayah pedofilia yang sungguh mencemaskan ini. Mengambil langkah menghentikan jenayah yang menjijikkan ini adalah tanggungjawab dan urusan semua pihak. Sejauh mana sesebuah masyarakat itu memelihara keselamatan kanak-kanak dan melindungi mereka melalui kesedaran, polisi dan undang-undang, membuktikan sejauh mana masyarakat tersebut menghargai dan menyayangi kanak-kanak. Semoga bumi Malaysia ini selamat dan terhindar dari sebarang bentuk keganasan khususnya terhadap kanak-kanak selaku golongan yang tidak berdaya.


Hjh Susilawati Hamzah
Ketua Wanita
Wanita Ikram Wilayah Persekutuan
3 Jun 2016

Read 4170 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

Our website is protected by DMC Firewall!