wrapper

Berita Terkini

الجمعة 15 رجب 1442   |   Friday 26 February 2021
Rumusan Kandungan Surah an-Nur
  Surah an-Nur adalah surah ke-24 dalam al-Quran. An-Nur bermaksud ‘Cahaya’  Tujuan utama surah an-Nur diturunkan adalah untuk mendidik manusia menjadi umat yang terbaik kerana manusia dilahirkan ke
IKRAM Ajak Keluar Dari Kebekuan Tradisi kepada Inovasi
Seri Kembangan, 22 September. Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengajak mesyarakat keluar dari belenggu kebekuan yang bersifat tradisi dan seterusnya melahirkan umat Islam yang sentiasa berfikiran kreatif dan
Jaga Adab, Elak Provokasi Dalam Berbincang di Media Sosial
Dalam kehangatan perbincangan isu-isu di media sosial, kita melihat pelbagai respon diberikan netizen dalam mengemukakan pandangan masing-masing. Walaupun ada yang memberi respon yang baik dan rasional, tidak kurang
Time to look for alternatives on home ownership?
Conventional thinking dictates that each family in this country should own a home. That has been an acceptable norm as a roof over one’s head is considered a basic necessity. A house is an appreciating asset that can
Wednesday, 06 April 2016 08:00

Aktiviti Kemasyarakatan Harus Membumi - Prof Sahrim

Rate this item
(0 votes)

aktiviti masyarakat harus membumi

Prof Dr Sahrim Hj Ahmad mengingatkan ahli-ahli IKRAM agar melaksanakan usaha yang relevan dan menjadi pemangkin kepada perubahan masyarakat.

Beliau ketika menyampai ucapan perasmian Mesyuarat Agung IKRAM Daerah Batu pada 2 April 2016 berkata, pemimpin seperti Erdogan dan Jokowi juga menawarkan penyelesaian yang praktikal kepada masyarakat sebelum diangkat menjadi pemimpin negara.

"Sumber tenaga kita terhad, (maka) mesti 'smart' dalam konteks mendepani masyarakat," katanya.

Beliau yang juga Yang Di-Pertua IKRAM Wilayah Persekutuan berpesan agar tidak terlalu teoritikal dalam menganjurkan program agar khidmat ahli IKRAM kepada masyarakat lebih membumi.

"Aktiviti-aktiviti yang memacu perubahan hendaklah berstrategi," katanya lagi.

Prof Dr. Sahrim turut memuji usaha IKRAM Daerah Batu mendekati masyarakat melalui program Back2School, Sunathon, dan program kebajikan untuk rumah anak yatim.

Beliau juga turut bangga dengan kejayaan IKRAM Daerah Batu memiliki bangunan sendiri yang akan melancarkan lagi kegiatan komuniti daerah setempat. Mesyuarat Agung IKRAM Batu kali ini mencatat sejarah kerana dapat diadakan di tempat sendiri.

Read 2119 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Wilayah

Pertubuhan IKRAM Malaysia Wilayah Persekutuan

Jalan AU1A/4A, 54200 Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +603-42523225

Pejabat Urusan: https://goo.gl/maps/3QSni

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd