wrapper

Berita Terkini

الجمعة 25 ذو الحجّة 1441   |   Saturday 15 August 2020
Thursday, 12 September 2019 14:48

Perginya BJ Habibie, pelopor perubahan demokrasi Indonesia

Rate this item
(0 votes)

PERUTUSAN TAKZIAH
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
12 September 2019 / 12 Muharam 1441H

PERGINYA BJ HABIBIE, PELOPOR PERUBAHAN DEMOKRASI INDONESIA

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) melahirkan rasa dukacita dan takziah kepada kerajaan Indonesia dan rakyatnya atas pemergian Presiden Indonesia ketiga, Bacharudin Jusuf Habibie atau BJ Habibie, 83, pada petang Rabu, 11 September 2019.

Beliau meninggal dunia di Rumah Sakit (Hospital) Pusat Angkatan Darat (RSPAD), Gatot Soebroto, Jakarta selepas menjalani rawatan intensif di hospital itu sejak 1 September lalu berikutan pelbagai masalah kesihatan yang dialaminya.

Pemergian BJ Habibie adalah satu kehilangan besar buat Indonesia. Bagi IKRAM, beliau merupakan pengasas industri strategik dan pelopor perubahan demokrasi Indonesia setelah berlakunya kacau-bilau dan rusuhan di seluruh negara semasa pengunduran Presiden Soeharto pada 21 Mei 1998.

Meskipun menjadi Presiden dengan tempoh yang singkat iaitu setahun lima bulan sehingga 20 Oktober 1999, beliau dengan segera membentuk kabinet pembangunan demokrasi, melakukan program pemulihan ekonomi, membebaskan para tahanan politik dan mengurangkan kawalan terhadap kebebasan bersuara dan kegiatan organisasi.

Beliau juga berjaya membina landasan kukuh bagi Indonesia dengan lahirnya Undang-undang Anti Monopoli, Undang-undang Persaingan Sehat, pindaan Undang-undang Partai Politik dan yang paling penting adalah Undang-undang Otonomi Daerah bagi mengelakkan perpecahan Indonesia.

BJ Habibie memberi kebebasan pada rakyat untuk menyalurkan aspirasinya sehingga munculnya 48 parti politik, memansuhkan larangan penubuhan pertubuhan-pertubuhan buruh bebas, berjaya menaikkan nilai tukar Rupiah terhadap Dolar hingga Rp 6,500 pada akhir pemerintahannya dan menyelesaikan krisis kewangan Indonesia.

Dianugerahkan Doktor Falsafah dalam bidang kejuruteraan penerbangan di Jerman, beliau menjadi Menteri Negara Riset dan Teknologi pada 1978 hingga 1998 untuk mengimplementasi 'Visi Indonesia' dengan sasaran negara itu menjadi negara industri dengan penguasaan ilmu pengetahuan dan teknologi, seterusnya menghasilkan kapal terbang pertama Indonesia, N-250 yang dilancarkan pada 1995.

Walaupun tidak lagi menjadi Presiden, beliau seterusnya aktif sebagai penasihat Presiden Susilo Bambang Yudhoyono untuk mengawal proses pendemokrasian di Indonesia melalui organisasi yang didirikannya iaitu Habibie Center, di samping memberikan input dan gagasan pembangunan bagi perkembangan sumber manusia di Indonesia ketika kepemimpinan Presiden Joko Widodo.

Dengan segala jasa dan sumbangan besar beliau merintis keamanan, pemulihan dan kestabilan Indonesia, moga roh beliau dicucuri rahmat, diampuni dan diberi sebaik-baik ganjaran daripada Allah SWT serta digolongkan dalam kalangan solihin.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 670 times Last modified on Thursday, 12 September 2019 16:22

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd