wrapper

Berita Terkini

الإثنين 17 ذو الحجّة 1442   |   Monday 26 July 2021
Monday, 05 August 2019 17:54

Penyusuan susu ibu: Sistem sokongan yang efektif perlu diwujudkan

Rate this item
(0 votes)

KENYATAAN MEDIA
WANITA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
2 Ogos 2019 / 1 Zulhijjah 1440H

PENYUSUAN SUSU IBU: SISTEM SOKONGAN YANG EFEKTIF PERLU DIWUJUDKAN

Semua ibu digalakkan menyusui anak mereka dengan susu ibu sejak lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun. 

Allah telah berfirman dalam surah al-Baqarah ayat 233: 

"Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma'ruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan seorang ayah karena anaknya, dan warispun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kamu kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan."

Kajian telah menunjukkan bahawa banyak faedah menyusukan bayi dengan susu ibu. Di antaranya ialah perkembangan psikomotor, emosi dan sosial yang lebih baik, perkembangan daya intelek yang lebih baik (IQ tinggi), kurang risiko kencing manis, kanser, jangkitan telinga dan pneumonia, antibodi tinggi untuk melawan penyakit, kurang risiko Sindrom Kematian Mengejut, penghadaman yang mudah, menggalakkan tumbesaran dan banyak lagi.

Menurut World Alliance for Breastfeeding Action (WABA), hanya 40% bayi di bawah umur 6 bulan diberikan penyusuan ibu secara eksklusif manakala 45% meneruskan penyusuan susu ibu sehingga 24 bulan.

Mengikut kajian daripada Kementerian Kesihatan Malaysia, hanya 46% ibu menyusukan bayi mereka untuk tempoh 4 bulan pertama dan Malaysia merupakan antara negara terendah di Asia Tenggara yang memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif. 

Temubual yang dijalankan di sebuah Hospital Universiti di Kuala Lumpur menunjukkan 67% ibu memberhentikan penyusuan kerana kekurangan susu ibu serta kebanyakan bayi mula diberikan makanan selain daripada susu ibu seawal umur 3 1/2 bulan. 

Para ibu yang berpendapatan tinggi juga didapati memberhentikan penyusuan susu ibu lebih awal berbanding mereka yang berpendapatan rendah.

Oleh itu, semua pihak perlu memainkan peranan bagi mencapai sasaran World Health Assembly (WHA) iaitu 50% bayi mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan.

Justeru, Wanita IKRAM menyarankan agar:

1. Pemerkasaan Polisi Perlindungan Sosial untuk ibu bapa yang merangkumi cuti bergaji kepada ibu bapa bagi tujuan penjagaan bayi, polisi tempat kerja yang fleksibel bagi membolehkan penyusuan susu ibu serta bantuan kewangan daripada pihak kerajaan bagi membantu penyusuan susu ibu. 

2. Penyediaan ruang khas untuk menyusu di tempat kerja bagi memudahkan para ibu menyusukan bayi atau mengepam dan menyimpan susu.

3. Penerapan nilai yang baik kepada para bapa sebagai penyokong kepada para ibu dalam penyusuan susu ibu.

Ayuh kita berganding bahu mewujudkan persekitaran yang kondusif bagi memperkasakan peranan ibu bapa yang seterusnya membolehkan penyusuan susu ibu dapat dijalankan dengan baik.

USTAZAH HJH SALLAWAHIU MOHD SALLEH
Ketua Wanita
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 753 times Last modified on Monday, 05 August 2019 18:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd