wrapper

Berita Terkini

الجمعة 25 ذو الحجّة 1441   |   Saturday 15 August 2020
Friday, 31 May 2019 20:17

Langkah hantar balik sampah plastik tindakan tepat

Rate this item
(1 Vote)

KENYATAAN MEDIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
31 Mei 2019M / 27 Ramadan 1440H

LANGKAH HANTAR BALIK SAMPAH PLASTIK TINDAKAN TEPAT

IKRAM mengucapkan syabas atas tindakan Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), YB Yeo Bee Yin, untuk menghantar semula sisa plastik ke negara asal.

60 buah kontena yang mengandungi 3,000 tan sisa plastik telah ditemui di Pelabuhan Klang dan akan dihantar semula pada hujung Mei ini. Sementara itu, pemeriksaan diteruskan ke atas 123 buah kontena mengandungi sisa dari pelbagai negara termasuklah United Kingdom, Amerika Syarikat, Jepun, China, Sepanyol, Kanada, Australia, Belanda, Jerman, Arab Saudi, Singapura, Bangladesh, Norway dan Perancis.

Ketegasan pihak menteri dan MESTECC dalam isu ini harus diberi pujian dalam usaha mencegah pihak-pihak yang tidak beretika dan menjadikan Malaysia sebagai pusat lambakan sampah.

Dalam usaha membangunkan Malaysia Baharu, inisiatif memelihara alam sekitar hendaklah dititikberatkan. IKRAM menggesa agar semua pihak yang terlibat dalam proses import dan eksport sisa plastik yang tidak bertanggungjawab ini dibawa ke muka pengadilan.

IKRAM juga akan terus menyokong usaha memelihara alam sekitar di mana ia adalah sejajar dengan nilai Pembangunan Yang Lestari, ciri kesepuluh Negara Rahmah yang diperjuangkan oleh IKRAM. Ini dapat dilihat melalui inisiatif dan pelaksanaan Polisi Hijau dan Rendah Karbon IKRAM.

IKRAM percaya bahawa Negara Rahmah adalah negara yang mementingkan kelestarian alam dan mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berperanan dalam mewariskan bumi ini dalam keadaan yang baik untuk kemaslahatan generasi yang akan datang.

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

*Polisi Hijau dan Rendah Karbon IKRAM: http://bit.ly/polisi-hijau-ikram

Read 880 times Last modified on Friday, 31 May 2019 20:49

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!