wrapper

Berita Terkini

الجمعة 7 شوّال 1441   |   Friday 29 May 2020
Tuesday, 09 May 2017 08:00

Tahniah Ismail Haniyeh, Ketua Biro Politik Hamas baharu

Rate this item
(1 Vote)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
9 Mei 2017 / 12 Syaaban 1438H

TAHNIAH ISMAIL HANIYEH ATAS PELANTIKAN SEBAGAI KETUA BIRO POLITIK HAMAS 

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengucapkan jutaan tahniah kepada Ismail Haniyeh atas pelantikan sebagai Ketua Biro Politik Hamas menggantikan Khaled Meshaal dalam sesi pemilihan barisan pimpinan Hamas yang baharu pada Sabtu, 6 Mei 2017.

Pelantikan ini merupakan bukti yang jelas terhadap iltizam Hamas untuk memastikan amalan demokrasi terus subur dalam gerakan mereka. Pelantikan ini juga begitu bermakna kerana ia berlaku beberapa hari selepas Hamas mencipta satu lagi sejarah melalui pelancaran piagam Hamas yang baharu pada 1 Mei baru-baru ini.

Dalam piagam ini, Hamas turut menyatakan iltizam untuk memperkukuhkan amalan demokrasi dan kesediaan untuk menghormati keputusan-keputusan yang dicapai secara konsensus oleh rakyat Palestin; tuntutan umum rakyat mendahului aspirasi politik Hamas.

IKRAM melalui Aqsa Syarif mempunyai pengalaman peribadi dengan Ismail Haniyeh melalui misi-misi kemanusiaan yang dilaksanakan di Gaza dari tahun 2011 hingga 2013. Ketika itu, Ismail Haniyeh masih berkhidmat sebagai Perdana Menteri Palestin.

Ahli-ahli delegasi sempat beberapa kali bertemu sendiri dengan Ismail Haniyeh dan bertukar-tukar pandangan tentang usaha menambah baik taraf kehidupan warga Gaza yang dikepung oleh rejim Zionis Israel sejak 2007.

Pelantikan Ismail Haniyeh sebagai Ketua Biro Politik Hamas yang baharu merupakan satu keputusan yang tepat berdasarkan pengalaman dan ketokohan beliau sepanjang berkhidmat sebagai Perdana Menteri Palestin (2006-2014) dan memimpin penduduk Gaza melalui tiga buah perang pada Disember 2008, November 2012 dan Julai-Ogos 2014.

Beliau bahkan merupakan salah seorang pemimpin awal Hamas yang telah melalui pelbagai cabaran (ditangkap, dipenjara, cubaan bunuh) termasuk dibuang ke Marj al-Zahour di Selatan Lubnan bersama asy-Syahid Dr. Abdul Aziz ar-Rantissi dan lebih 400 orang aktivis Hamas pada tahun 1992.

Dengan kata lain, beliau adalah seorang pemimpin yang kaya dengan pengalaman yang mampu membawa perjuangan Hamas ke fasa yang seterusnya.

Tahniah sekali lagi kepada Ismail Haniyeh atas pelantikan ini. IKRAM turut berkongsi kegembiraan ini dan sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan beliau demi maslahat kemanusiaan di Palestin.

Ustaz Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 2478 times Last modified on Tuesday, 09 May 2017 16:07

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd