wrapper

Berita Terkini

الجمعة 3 شوّال 1442   |   Friday 14 May 2021

"Sesungguhnya Aku tidak mensia-siakan amalan orang-orang yang beramal di antara kamu baik lelaki ataupun wanita kerana sebahagian kamu adalah keturunan dari sebahagian yang lain." (Maksud Surah Ali Imran, ayat 195)

Islam telah meletakkan wanita pada martabat yang amat tinggi. Ketika dunia merendahkan taraf dan hak wanita, Rasulullah saw datang untuk memulia dan meletakkan wanita pada kedudukan yang amat mulia. Islam telah memuliakan wanita sebagai pasangan lelaki yang sama-sama ditugaskan membangun dan memakmurkan dunia ini sebagai khalifah Allah swt..

Namun begitu sering terdapat salah faham tentang kedudukan dan kemuliaan wanita Islam ini.


Pada satu ekstrim, terdapat kelompok feminis radikal yang mahukan kebebasan dan kesamarataan mutlak bagi wanita dengan alasan kononnya Islam telah mengongkong dan tidak memberi hak yang adil dan saksama kepada wanita. Hak wanita menjadi saksi dan perwarisan yang tidak sama dengan lelaki sering dijadikan hujah.

Pada satu ekstrim yang lain pula terdapat kelompok yang memberi interpretasi yang amat konservatif tentang wanita dalam Islam Mereka melihat wanita sebagai golongan yang hanya perlu tunduk dan patuh, tanpa syarat, kepada apa-apa sahaja yang dikehendaki oleh kaum lelaki dan suami sambil meremeh-remehkan segala hak dan keadilan yang sebenarnya yang diberikan oleh Islam.

Islam mengajak umatnya menjadi umat yang sederhana (wasath).

Wacana Wanita IKRAM insyaAllah akan mengupas perkara ini. Wacana ini akan, insyaAllah, membuka minda kita serta memberi kefahaman yang tepat tentang kedudukan, hak dan peranan wanita sebagai rakan kongsi yang penting kepada kaum lelaki bagi membangunkan dunia ini sebagai khalifah Allah SWT di muka bumi ini….

Sila daftar online pada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

atau sms ke 013-3609691 (Ainon) atau  019-2852275 (Siti Khadijah)

sebelum/pada 8 Mac 2012 jam 12 tengah malam.

Nyatakan nama penuh, negeri/daerah, & no telefon.

Terima kasih.


Last modified on Tuesday, 06 March 2012

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd