wrapper

Berita Terkini

الجمعة 22 رجب 1442   |   Friday 05 March 2021


SERI KEMBANGAN - Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus mendesak pengeluaran steroid murah, dexamethasone dipertingkatkan.

“Permintaan terhadap steroid berkenaan meningkat mendadak sejak Britain mengeluarkan kajian mendakwa ia berjaya mengurangkan kadar kematian.”

 

Sekitar 2,000 pesakit diberikan dexamethasone oleh saintis dari University Oxford dan ia didapati mengurangkan kalangan pesakit kritikal kepada 35 peratus.

 

Menurutnya, dexamethasone telah berada dalam pasaran sejak 60 tahun lalu dan digunakan untuk merawat keradangan.

 

“Kami ingin memberi peringatan, Dexamethasone hanya digunakan ke atas pesakit kritikal sahaja kerana ia bukan ubat mencegah COVID-19 dan bukan untuk merawat pesakit dengan simptom ringan,” tegas beliau dalam sidang media yang diadakan di Geneva.

 

Dalam perkembangan berkaitan, beliau mengulangi peringatan agar seluruh negara menggandakan pendekatan kesihatan awam untuk menghentikan penularan COVID-19.

 

“Kami mendesak negara-negara berwaspada dan lebih kreatif mencari penyelesaian, penduduk diminta berjaga-jaga dengan hidup mereka.”

 

Selain itu, beliau menyarankan setiap negara teruskan mencari dan menguji kes, mengasingkan dan merawat mereka yang disahkan positif virus, mengesan dan mengkuarantin kontak serta melindungi petugas kesihatan.

Last modified on Wednesday, 24 June 2020

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd