wrapper

Berita Terkini

الجمعة 15 رجب 1442   |   Friday 26 February 2021


KUALA LUMPUR - Para peserta dan tetamu yang hadir dalam Karnival Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020 kelihatan seronok dan teruja mencuba permainan tradisional kaum lain.

Antara permainan tersebut ialah congkak atau palangguli bagi kaum India, batu seremban (Melayu), cabaran menggunakan kayu penyepit (Cina), membuat thoranam dan kolam (India) serta jak renoi yang terkenal bagi Orang Asal.

 

Karnival yang berlangsung pada Sabtu, 15 Februari lalu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur & Selangor (KLSCAH) ini juga menyediakan ruang untuk mencuba teknik menulis kaligrafi pelbagai kaum seperti khat Jawi, kaligrafi Cina dan Tamil.

 

Selain itu, pertandingan seni kolaj turut berlangsung dalam karnival ini dengan tema 'Keterangkuman dan Pendidikan Bahasa Ibunda' mengumpulkan kira-kira 200 orang peserta para pelajar sekolah rangkaian IKRAM MUSLEH, yang mewajibkan penyertaan pelbagai kaum dalam setiap kumpulan.

 

Sesudah itu, karnival dimeriahkan lagi dengan persembahan kalam berirama (choral speaking) daripada tiga buah sekolah yang masing-masingnya mewakili bangsa Melayu, Cina dan India.

 

Menurut Pengarah Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor, Karnival Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020 bertindak sebagai Permulaan Acara (Run-up Event) sebelum Majlis Sambutan sebenar pada Jumaat, 21 Februari 2020.

 

"Tahun 2020 merupakan tahun ketiga kami menganjurkan karnival ini," jelas beliau yang juga Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH.

 

Tambahnya, program sebegini bertujuan mewujudkan kesedaran dalam kalangan pelajar sekolah rendah dan menengah khasnya dan keseluruhan masyarakat amnya tentang kepentingan bahasa ibunda masing-masing.

 

Dalam ucapan penutup, Pengerusi Gabungan Bertindak Malaysia (GBM), Hj Zaid Kamaruddin menyifatkan Karnival Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa ini sebagai satu usaha murni yang patut dibanggakan bersama dan berharap mesej perpaduan yang dibawa dapat dicontohi oleh semua pihak.

 

Lagi foto karnival: http://bit.ly/imld2020carnival

Last modified on Wednesday, 19 February 2020

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!