wrapper

Berita Terkini

الجمعة 9 جمادى الثانية 1442   |   Friday 22 January 2021


KUALA LUMPUR - Sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020 (IMLD 2020) bakal dimeriahkan dengan dua program menarik bertemakan ‘Mempromosi Keterangkuman dan Pendidikan Bahasa Ibunda’.

Pada Sabtu, 15 Februari, Karnival Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020 akan berlangsung di Kuala Lumpur & Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) yang menyajikan pelbagai aktiviti seperti Bicara Berirama (dalam pelbagai bahasa), khat Jawi, kaligrafi (Cina dan Tamil), anyaman orang asli, seni potong kertas Cina serta pembuatan Kolam, Thoranam dan Mehendi/Inai.

Karnival tersebut turut diserikan dengan permainan dan kebudayaan tradisional pelbagai kaum antaranya Congkak/Palanguli, Batu Seremban, Cabaran Chopstick dan Jak Renoi selain pertandingan seni kolaj, melukis dan menulis.

Tahun ini adalah tahun kesembilan bagi acara ini yang dianjurkan bersama oleh Tamil Foundation Malaysia (TFM), LLG Cultural & Development Centre, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Jaringan Orang Asal Se-Malaysia (JAOS) dengan kerjasama NGO-NGO lain serta rakan strategik.

Sementara itu, program kemuncak adalah Majlis Sambutan Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa 2020 yang akan berlangsung pada Jumaat, 21 Februari di Auditorium Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Chung Kwo, Kuala Lumpur.

Majlis itu bakal dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pendidikan YB Puan Teo Nie Ching dan diserikan dengan ucapan wakil UNESCO Jakarta, Deklarasi Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa UNESCO dan persembahan Orang Asal.

Majlis itu juga bakal disajikan dengan Forum Belia yang menampilkan panelis Cik Dayoung (Aktivis Belia JOAS), Dr Daniel Iqram Abd Halim (Aktivis IKRAM Muda), Cik Lavaniya Nagarajan (Aktivis Belia Tamil Foundation) dan Encik Wong Yan Ke (Aktivis Belia KLSCAH) dan dipengerusikan oleh Pn Khadijah Khalid (Aktivis Belia IKRAM).

Hari Bahasa Ibunda Antarabangsa disambut pada 21 Februari setiap tahun di seluruh dunia, diisytiharkan oleh UNESCO pada tahun 1999 bagi mempromosi kepelbagaian budaya dan bahasa, serta menggalakkan penggunaan bahasa untuk memelihara warisan dan budaya.

Last modified on Wednesday, 12 February 2020

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!