Print this page


KUALA LUMPUR - Majlis pelancaran buku mengenai Rohingya dalam bahasa Mandarin telah berlangsung di KL & Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) pada 15 Jun lalu, di sini.

Ketua Wanita KLSCAH dan Federation Chinese Assembly Hall Malaysia (FCAM), Mdm Ng Geok Chee serta Pengerusi MyCARE, Prof Madya Dr. Hafidzi Mohd Noor telah berkelapangan untuk hadir sebagai tetamu utama majlis pelancaran ini.

"Buku ini diberikan judul 'Rumah Yang Tidak Dapat Pulang' menceritakan kisah pelarian Rohingya di Cox's Bazar, Bangladesh dalam bahasa Mandarin," ujar MyCARE

Turut diceritakan keadaan warga Rohingya di Malaysia dan bantuan NGO-NGO terhadap komuniti tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, Mdm Ng Geok Ghee mewakili KLSCAH menyerahkan sumbangan sebanyak RM2,800 kepada pihak MyCARE bagi tujuan membina tangga kecemasan Tahfiz Al-Quran Al-Amin MyCARE yang merupakan sekolah tahfiz bagi komuniti Rohingya.

Selepas pelancaran tersebut, telah diadakan perkongsian oleh Ketua Editor Fo Guang Publication Malaysia, Mr Sim dan Teo Ann Siang daripada MyCARE untuk membincangkan isu Rohingya di Myanmar, Bangladesh dan Malaysia.

Sumber: MyCARE

Last modified on Wednesday, 19 June 2019
Our website is protected by DMC Firewall!