wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 17 ذو القعدة 1441   |   Wednesday 08 July 2020


SERI KEMBANGAN - Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad menyeru ahli-ahli IKRAM dan rakyat Malaysia agar bersama-sama hadir ke program ‘Solidariti Kedamaian’ yang akan diadakan pada Sabtu ini.

Program akan bermula di pasar raya SOGO hingga ke Dataran Merdeka, bagi menyatakan solidariti terhadap rakyat New Zealand yang berdepan dengan peristiwa sedih yang berlaku pada Jumaat lalu.

“Kami ingin menyatakan rasa sedih terhadap peristiwa yang berlaku di New Zealand baru-baru ini, iaitu di Bandar Christchurch, di mana satu pembunuhan beramai-ramai telah berlaku ke arah sekumpulan jemaah yang sedang bersiap-siap untuk menunaikan Solat Jumaat di Masjid Al-Noor,” ujar beliau.

Beliau berkata, peristiwa ini merupakan peristiwa sedih yang melibatkan pembunuhan ke atas 50 orang Islam termasuk empat orang rakyat Malaysia, iaitu tiga cedera dan seorang meninggal dunia.

“Kita merasa sedih di atas peristiwa tersebut dan kepada negara New Zealand, satu peristiwa yang tidak diduga sama sekali oleh mereka lantaran rakyat New Zealand tidak menampakkan ciri-ciri keganasan, sikap dan tindakan mereka terhadap orang Islam yang berada di sana.”

Dalam pada itu, sebagaimana yang diketahui, pelaku penjenayah tersebut, berasal daripada Australia.

“Jadi, sebagai rakyat Malaysia, kita perlu membayangkan kepada masyarakat New Zealand bahawa kita turut berasa sedih di atas apa yang telah berlaku,” katanya.

Sehubungan dengan itu, IKRAM berharap rakyat New Zealand dapat menampilkan ciri-ciri kebaikan yang semulajadi yang ada pada diri mereka sebagaimana yang dapat dilihat selama ini.

“Mereka ikut serta menyatakan ketidaksenangan terhadap apa yang telah berlaku dan mereka turut sama membayangkan simpati terhadap keluarga yang terkorban.”

Dalam pada itu, mereka turut mengawal keadaan selepas kejadian tersebut berlaku sehinggalah waktu pengebumian jenazah yang terkorban.

“Kita sebagai rakyat Malaysia yang peka kepada keamanan, menyatakan solidariti kita kepada rakyat New Zealand begitu juga kepada keluarga-keluarga mangsa yang terkorban yang telah terpaksa menghadapi keadaan sedih ini,” ujar Dr Parid.

Sebagai rakyat Malaysia, IKRAM turut mengucapkan takziah kepada keluarga yang telah gugur dalam peristiwa ini.

“Dan kita mendoakan untuk mereka kebaikan dan roh-roh mereka akan dirahmati oleh Allah serta diletakkan dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang soleh.”

Selain itu, IKRAM mengharapkan semua keluarga mangsa agar terus kekal bersabar menerima peristiwa tersebut.

'Solidariti Kedamaian' pada Sabtu ini merupakan program anjuran Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama gabungan pertubuhan-pertubuhan masyarakat madani pelbagai agama dan bangsa.

Last modified on Thursday, 21 March 2019

2 Comments

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!