Print this page


IPOH - Gabungan Dakwah Malaysia (GDM) dengan kerjasama Hidayah Centre Foundation (HCF) telah menganjurkan Daurah Mursyid Dakwah kepada 100 orang guru Pendidikan Islam di seluruh negeri Perak pada 26 hingga 28 Februari 2019 baru-baru ini, di sini.

“Program ini telah berjaya mencapai matlamatnya untuk menyuntik rasa tanggungjawab terhadap tugasan berdakwah juga memperbetulkan salah faham terhadap Islam dalam kalangan masyarakat majmuk di Malaysia,” ujar wakil HCF.

Selain pengisian yang disampaikan secara teori, para asatizah berpeluang menimba pengalaman turun padang ke lapangan dakwah di sekitar Perak untuk menyampaikan risalah Islam dalam aktiviti street dakwah.

“Para asatizah berusaha mendekati masyarakat bukan Islam yang ditemui dan menyampaikan serba sedikit pengetahuan mengenai Islam.”

Tambahnya lagi, sungguh istimewa dan bersejarah sekali aktiviti street dakwah kali ini kerana salah seorang hamba Allah yang ditemui telah menyatakan keinginannya untuk bersyahadah.

“Para asatizah telah membawa hamba Allah tersebut ke tempat program untuk mereka bersama-sama menyaksikan beliau bersyahadah.”

Pengislaman tersebut menurutnya, tentu menyemarakkan lagi semangat untuk para asatizah agar tetap istiqamah berdakwah pada masa akan datang.

“Syukur atas kurniaan Allah, seorang hamba Allah kembali ke agama fitrah hasil usaha street dakwah yang dijalankan.”

HCF berharap semoga ilmu yang ditimba dan pengalaman yang dikongsi akan meningkatkan kualiti para asatizah dan semoga usaha dakwah di Malaysia bertambah subur dengan penglibatan aktif para asatizah.

Hidayah Centre Foundation telah diwakili penceramah-penceramah berpengalaman antaranya Ketua Pegawai Eksekutifnya, Hj Nicholas Sylvester Muhammad Abdullah untuk melatih para asatizah dalam berdakwah.

Antara penceramah lain yang turut bersama dalam program yang dijalankan selama tiga hari ini ialah Sdr Kamarul Zaman Noor Mohamed, Sdr Wan Muhammad Wan Ibrahim dan Puan Hanita Rahim, yang begitu aktif menjalankan aktiviti dakwah di lapangan.

Last modified on Monday, 11 March 2019

3 Comments

DMC Firewall is a Joomla Security extension!