wrapper

Berita Terkini

السبت 8 ربيع الأوّل 1442   |   Saturday 24 October 2020


KUALA LUMPUR - Sejumlah aktivis Palestin menjayakan aktiviti berbasikal “Don't Pedal for Israeli Crimes” di Taman Tasik Titiwangsa pada Sabtu, 10 Mac lalu bagi mendesak supaya penganjuran Giro d’Italia dipindahkan dari negara haram Israel.

Aktiviti bertemakan #RelocateTheRace ini dianjurkan Boycott Divestment & Sanctions (BDS) Malaysia dengan kerjasama Aqsa Syarif, Yayasan Al-Quds Malaysia, Viva Palestina Malaysia, Palestinian Cultural Organization Malaysia, MyCARE dan rakan-rakan NGO yang lain.

Menurut Pengerusi BDS Malaysia, Prof. Dr. Mohd Nazari Ismail, aktiviti ini bertujuan menyuarakan kekecewaan dengan keputusan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) yang akan mengadakan acara lumba basikal Giro D'Italia di Israel pada 4 Mei.

“..dan juga (menyuarakan) kekecewaan kita dengan pendirian Dato’ Amarjit Singh Gill, wakil Malaysia dan Asia ke UCI yang menyokong pendirian UCI,” sambungnya.

Tambahnya, Israel adalah negara zalim yang mesti diboikot oleh seluruh dunia.

“Kita juga menyeru kerajaan Malaysia supaya berusaha meyakinkan Dato’ Amarjit Singh untuk menukar pendirian beliau supaya ianya sejajar dengan pendirian kerajaan Malaysia yang sentiasa tegas mengutuk kezaliman Israel,” tegasnya.

Mewakili pihak penganjur, beliau merakamkan penghargaan kepada semua aktivis yang menyertai acara berbasikal sebagai tanda solidariti kepada rakyat Palestin.

Beliau turut menggalakkan rakyat Malaysia untuk menandatangani petisyen mendesak Dato’ Amarjit Singh Gill selaku Ahli Lembaga UCI, menggunakan kuasanya supaya perlumbaan basikal Giro d'Italia tidak diadakan di negara haram Israel.

Petisyen tersebut boleh diisi di https://www.change.org/p/dato-amarjit-singh-gill-relocate-the-giro-d-italia-race-from-israel

Untuk keterangan lanjut mengenai kejohanan tersebut, layari https://bdsmovement.net/giro.

Kempen “Don't Pedal for Israeli Crimes” adalah Hari Tindakan Sedunia untuk menggesa Giro d'Italia memindahkan tempat perlumbaan dari Israel.

Lagi foto berbasikal: http://bit.ly/2GrPBYY

Last modified on Wednesday, 14 March 2018

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!