wrapper

Berita Terkini

السبت 14 ذو القعدة 1441   |   Sunday 05 July 2020


SERI KEMBANGAN - Gerakan Boycott, Divestment and Sanction (BDS) Malaysia menggesa supaya kejohanan basikal dunia, Giro d'Italia 2018 yang akan diadakan di Israel pada bulan Mei ini diboikot.

Gesaan itu dibuat dalam surat terbuka kepada Naib Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) yang juga Anggota Pengurusan Eksekutif Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI), Dato’ Amarjit Singh Gill.

“Pemilihan Israel sebagai tuan rumah kepada acara ini telah mendapat bantahan lebih 120 badan hak asasi manusia antarabangsa kerana Israel cuba menggunakan Giro d'Italia sebagai platform untuk mempromosikan Jerusalem sebagai ibu negara Israel kepada seluruh dunia,” kata BDS Malaysia dalam surat tersebut.

Tambahnya, sebelum pengumuman oleh Presiden Donald Trump, Giro d'Italia telah pun mengiktiraf Jerusalem sebagai ibu negara Israel.

“Ini terbukti apabila ia menggunakan imej Jerusalem Timur, wilayah yang diiktiraf antarabangsa sebagai wilayah Palestin yang dijajah oleh Israel (Occupied Palestinian Territories) dalam promosi-promosinya yang menggambarkan seolah-olah wilayah ini adalah sebahagian daripada Israel.”

Menurut BDS Malaysia lagi, peringkat pertama dan ketiga acara ini akan melalui wilayah Jerusalem dan wilayah Negev di selatan Israel.

“Jika laluan di Jerusalem mengiktiraf penguasaan Israel ke atas kota itu, laluan di Negev memaksa dunia menutup mata terhadap kezaliman Israel ke atas komuniti Arab Badwi di wilayah tersebut.”

Kata BDS Malaysia lagi, Israel Cycling Federation (ICF) turut mencabuli undang-undang antarabangsa dengan menaja dan menganjurkan perlumbaan di wilayah Palestin yang dijajah dan wilayah Bukit Golan yang dirampas dari Syria.

Israel juga bercadang untuk menjadikan Giro d'Italia sebagai salah satu acara untuk meraikan ulang tahun ke-70 penubuhan Israel walhal ia menjadi detik hitam kepada lebih 700,000 rakyat Arab Palestin yang diusir keluar militan Zionis, yang disebut sebagai Hari Nakbah.

Tambah BDS, kod Etika UCI ada menyebut tentang  tanggungjawabnya untuk "menjaga integriti dan reputasi sukan berbasikal di seluruh dunia."

“Penglibatan Israel sebagai tuan rumah Giro d’Italia jelas merosakkan integriti dan reputasi sukan berbasikal dunia apabila acara ini diadakan di wilayah Palestin yang dijajah dan bekerjasama dengan kerajaan dan syarikat-syarikat Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa.”

Dalam surat itu juga, BDS Malaysia turut memohon kerjasama Dato’ Amarjit supaya mendesak Giro d'Italia mengeluarkan Israel daripada siri jelajahnya dan mengusulkan kepada UCI agar menggantung keahlian Israel Cycling Federation (ICF) dan Israel Cycling Academy (ICA) sekiranya mereka masih meneruskan aktiviti di wilayah Palestin yang dijajah.

Baca isi penuh surat terbuka:  http://bit.ly/2HNZyQw

Last modified on Friday, 09 March 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!