wrapper

Berita Terkini

الإثنين 3 شوّال 1441   |   Tuesday 26 May 2020

KUALA LUMPUR - Syria Care, MyCARE yang disokong beberapa NGO-NGO kemanusiaan lain telah menyerahkan memorandum bantahan di Kedutaan Russia terhadap pembunuhan ratusan orang awam di Timur Ghouta sejurus selepas sidang media semalam.

“Kita minta jaminan supaya memorandum ini yang mewakili rakyat Malaysia disampaikan kepada Presiden Putin,” kata Pengerusi MyCARE, Prof. Madya Dr. Hafidzi Mohd Noor yang menyerahkan memorandum kepada Setiausaha Pertama Kedutaan, Alexander L. Sryvkov.

Menurut Dr Hafidzi, memorandum ini juga akan turut disampaikan kepada pihak-pihak yang terlibat secara langsung atau tidak iaitu kerajaan Iran, Turki, Kesatuan Eropah (EU), PBB, kerajaan Malaysia dan juga NATO.

Dalam sidang media sebelumnya, Syria Care dan MyCARE mengutuk keras pembunuhan ke atas orang awam di Timur Ghouta oleh rejim Presiden Bashar alAssad serta sekutu kuatnya Russia.

“Kami juga mendesak supaya tindakan tidak berperikemanusiaan dan berhati perut itu dihentikan segera kerana keadaan di sana dilapor semakin kritikal dengan skala kemusnahan yang tidak boleh digambarkan,” tegas Pengerusi Syria Care, Puan Siti Sakinah Meor Omar Baki.

Menurutnya, selepas dikepung selama hampir lima tahun, angka kematian meningkat berkali ganda dan serangan udara oleh pihak berkenaan sejak awal bulan ini, telah meragut hampir 1,000 nyawa.

“Berdasarkan laporan Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), tiada tempat yang selamat untuk mereka berlindung di Timur Ghoutah kerana semua bangunan dan kawasan penempatan telah menjadi sasaran bom dan roket tentera kerajaan serta konco-konconya,” tambahnya.

Pada lewat Isnin hingga Selasa lalu, serangan udara tanpa henti selama 30 jam dengan pelbagai jenis bom, telah dilancarkan ke atas kawasan berkenaan.

Dalam tempoh 48 jam, ia mengorban lebih 250 nyawa. Operasi kali ini diperhebat dalam usaha tentera kerajaan menguasai semula kawasan yang dihuni 400,000 penduduk itu dari penguasaan kumpulan penentang.

“Lebih membimbangkan, rejim Bashar al-Assad dan kuncu-kuncunya, kini dilaporkan hanya menunggu isyarat untuk melancarkan serangan darat besar-besaran dengan senjata berat ke atas kawasan itu.”

Mewakili NGO yang membantu mangsa konflik di Syria, beliau mendesak supaya penyembelihan berterusan ke atas mereka yang tidak berdosa dan terkepung di Timur Ghouta dihentikan segera.

“Selain itu, kami juga meminta supaya kebenaran diberikan bagi membolehkan penghantaran misi bantuan kemanusiaan khususnya ubat-ubatan dan bekalan makanan memasuki kawasan itu.”

NGO-NGO yang menyokong memorandum bantahan ini ialah Malaysia Humanitarian Aid & Relief (MAHA), Pertubuhan Sinar Damsyik (Persidam), Islamic Medical Association Malaysia (IMAM) dan HALUAN.

Turut menyokong Muslim Care Malaysia, Persatuan Belia Harmoni Malaysia (HARMONI), Humanity Heroes, Muslim Volunteer Malaysia, Green Project, Malaysia Lifeline for Syria (MLL4S) dan Global Peace Malaysia.

Last modified on Friday, 23 February 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!