wrapper

Berita Terkini

الجمعة 12 رمضان 1442   |   Friday 23 April 2021

JITRA - Kira-kira 130 orang ahli IKRAM Health dan keluarga menjayakan IKRAM Health Family Day (IHFD 2017) yang telah berlangsung pada 28-30 Julai lalu di BDB Darulaman Golf Resort, Bandar Darulaman.

Bertujuan mengumpulkan ahli dari seluruh negara dan mengeratkan ukhuwah, program ini turut membincangkan peranan dan halatuju persatuan itu pada masa akan datang dalam Mesyuarat Agung Khas.

Pengarah IHFD 2017, Dr. Imadudin Johar berkata, melalui hari keluarga ini, IKRAM Health dapat mengemaskini pangkalan data ahli-ahlinya serta mengenal pasti kelebihan dan kekuatan mereka.

“Ini penting bagi memperkasakan peranan IKRAM Health supaya dapat berfungsi secara optimum dalam masyarakat,” katanya.

  

Sesi pembukaan dan perkongsian Prof. Rashid

Tambahnya, terdapat enam sesi utama program ini antaranya perkongsian refleksi 20 tahun bermula dengan penubuhan Medical Interest Group (MIG) hinggalah kepada IKRAM Health oleh Prof. Dr. Abd. Rashid Abd. Rahman.

Diserikan lagi dengan pelbagai aktiviti outdoor, turut diadakan sesi perkongsian pelaksanaan resolusi Hari Keluarga 2016 oleh Dr. Abdul Halim Sibghatullah, Yang Dipertua IKRAM Health dan juga penyampaian mengenai “Medical Indemnity Insurance”.

Seramai 90 ahli IKRAM Health yang terlibat telah dibahagikan kepada lapan kumpulan fokus untuk berbincang dan membentangkan aspek kesihatan bersekutu, pelajar perubatan, latihan dan pendidikan berterusan, kajian dan penerbitan, media, ekonomi, kemanusiaan dan fiqh medik.

Turut hadir memeriahkan hari keluarga ini adalah mantan Yang Dipertua IKRAM Health, Prof. Madya Dr. Oteh Maskon.

  

Perbincangan kumpulan fokus

Jelas Dr Imadudin, beberapa resolusi program ini telah dicapai antaranya memperkasakan unit-unit IKRAM Health dalam merealisasikan perancangan IKRAM Health, dan memperkemaskan langkah dan strategi serta engagement dengan NGO dan institusi lain.

“Resolusi juga bersetuju untuk mengetengahkan anak-anak muda dalam kalangan ahli IKRAM Health untuk memimpin pelbagai medan dakwah dalam relung perubatan dan kesihatan,” ujarnya.

Semoga objektif hari keluarga IKRAM Health kali ini tercapai dan resolusinya mampu dilaksanakan bagi meluaskan lagi amal dakwah dalam sektor perubatan dan kesihatan, insya-Allah.

Last modified on Wednesday, 09 August 2017

Leave a comment

Iklan Penaja


Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd