wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 16 صفر 1441   |   Wednesday 16 October 2019
THEY SEE, THEY LEARN
KUCHING – Seramai hampir 106 orang pelajar sekolah sekitar Kuching telah menerima cermin mata percuma melalui Majlis Serahan Cermin Mata Percuma, They See, They Learn di Mydin Petrajaya, Kuching, Sarawak pada 6 Oktober
Kunjungan IKRAM Media Sarawak ke Pejabat Suara Sarawak
  Kuching, 5 Okt 2019 (Sabtu)-Penggerak IKRAM Media Sarawak telah membuat kunjungan ke Pejabat Suara Sarawak di Metrociity Matang. Pihak IKRAM Media Sarawak berbesar hati kerana mendapat pelbagai input dari segi
Perkampungan IKRAM Muda Sarawak 2019
Kota Samarahan, 28-29 September 2019- Seramai hampir 50 orang aktivis IKRAM Muda Sarawak berkumpul di Perkampungan IKRAM Muda Sarawak selama dua hari di Dewan Suarah Kota Samarahan. Perkampungan ini melibatkan aktivis
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK
UCAPAN HARI MALAYSIA PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) NEGERI SARAWAK 16 Muharam 1441H / 16 September 2019 SAYANGI MALAYSIAKU: MALAYSIA BERSIH  Bismillahirrahmanirrahim, Assalamualaikum warahmatullahi
Sunday, 21 June 2015 08:00

i-Bantu Sarawak Menyerahkan Pek Ramadhan

Rate this item
(0 votes)

Skuad_IKRAM_Prihatin_Miri_sedang_beraksi_Cropped.jpg

i-Bantu merupakan sayap khidmat masyarakat kepada Pertubuhan IKRAM Malaysia terus prihatin dan komited untuk terus berkhidmat kepada masyarakat.

Pada 20-21 Jun yang lepas, i-Bantu di beberapa daerah di Sarawak seperti Kuching, Bintulu dan Miri mengadakan program bagi merealisasikan tujuan ini.

Bermula pada hujung minggu lalu, i-Bantu IKRAM daerah Miri melalui Skuad IKRAM Prihatin membuka booth bergerak di Taman Bulatan Pujut dengan khidmat menyediakan makanan dan pakaian percuma untuk mereka yang memerlukan.

 

 

Menerusi booth ini juga, masyarakat sekitar boleh menyumbang makanan untuk diedarkan secara percuma kepada mereka yang memerlukan. Di samping itu, pihak Skuad IKRAM Prihatin juga menerima sumbangan pakaian terpakai bagi keperluan khidmat masyarakat sekitar Miri. Usaha ini akan diteruskan setiap hujung minggu sepanjang Ramadan ini.

Berikut merupakan lokasi pilihan Skuad IKRAM Prihatin sepanjang Ramadhan ini di sekitar Miri :

21, 28 Jun dan 5 Julai (Ahad) di Bulatan Park Parking Lot
27 Jun (Sabtu) di Masjid At Taqwa Miri
4 Julai (Sabtu) di Masjid Darul Ehsan
11 Julai (Sabtu) di Masjid An Naim

Masyarakat sekitar adalah dijemput bersama untuk memeriahkan booth ini. Anda boleh bersama menjadi sukarelawan, menyumbang, mengedar dan mendapatkan makanan serta pakaian percuma bermula jam 4 petang sehingga 5.30 petang di lokasi-lokasi tersebut.

Di daerah Kuching pula, i-Bantu juga komited menyantuni dan menyampaikan sumbangan hasil kutipan daripada masyarakat melalui program Tautan Kasih Ramadhan.

Untuk pengagihan kali ini, i-Bantu mensasarkan penduduk di Kampung Tabuan Melayu Hilir, Kampung Tabuan Ulu, Kampung Tabuan Tengah, Kampung Tabuan Dani, Kampung Selipar Putus, Kampung Sri Maimunah Sungai Apong dan Kampung Sungai Periok.

Sumbangan berbentuk pek makanan ini disampaikan oleh YDP Pertubuhan IKRAM Malaysia negeri Sarawak, Dr. Hj. Azhar bin Hj. Ahmad, Dr. Sadiah Mohd Ali, Ketua JK Khidmat Masyarakat IKRAM Sarawak dan Abdul Rahman Hassan selaku Ketua JK Khidmat Masyarakat IKRAM daerah Kuching. 

BeFunky Collage

Program ini akan berterusan sehingga 26 Ramadan dan sebarang sumbangan secara tunai boleh disalurkan ke akaun Bank Islam 110130 1009 2175 atas nama Pertubuhan IKRAM Malaysia 

negeri Sarawak dan info transaksi boleh mesej atau Whatsapp kepada Nora (016-8997297).

i-Bantu Bintulu tidak turut ketinggalan melalui programnya Santuni Asnaf Raikan Aidilfitri (SARA) 1436H. Agihan daripada hasil sumbangan orang ramai akan diagihkan pada setiap minggu. Pada minggu lepas, 20 keluarga daripada golongan asnaf di PPR Bandaria mendapat manfaatnya.

SARA 1436H mensasarkan bantuan kepada 80 buah keluarga di sekitar Bintulu dan kutipan sumbangan terus berjalan sehingga akhir Ramadan. Sebarang sumbangan boleh disalurkan kepada akaun Bank Muamalat 110 3000 1398 715 atas nama Pertubuhan IKRAM Malaysia daerah Bintulu.

Menerusi program kemasyarakatan ini jelas menunjukkan komitmen dan kesungguhan IKRAM Sarawak untuk memberi khidmat dan sumbangan kepada masyarakat. Pemupukan masyarakat yang sejahtera seperti diwar-warkan oleh kerajaan bukan sahaja memerlukan komitmen agensi-agensi kerajaan malahan badan bukan kerajaan, individu, agensi swasta dan masyarakat itu sendiri.

Read 1781 times Last modified on Tuesday, 30 June 2015 14:10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Sarawak

Pertubuhan IKRAM Malaysia
Negeri Sarawak,
Tingkat 2, Lot 3108-3113, Sublot 3,
Jalan Astana, 93050 Petra Jaya,
Sarawak, MALAYSIA.
No. Tel. / faks : 082-230 927
No. Tel. Setiausaha :
Dr. Noor Hisyam bin Noor Mohamed
(017-334 6405)
DMC Firewall is a Joomla Security extension!