wrapper

Berita Terkini

الإثنين 10 ذو القعدة 1439   |   Monday July 23 2018
Suruhanjaya Gabungan Hindu-Islam Permulaan Era Baru Dakwah Di Negeri Sembilan
Tanggal 30 april 2015 merupakan tarikh bersejarah dalam usaha membina hubungan harmoni antara kaum dan agama sekaligus membuka dimensi baru arena dakwah di Negeri Sembilan.  Satu forum tertutup telah dianjurkan
Forum Mahabbah Cinta Rasul Mendekatkan IKRAM kepada Masyarakat Kampung Sentosa
Barisan panelis (dari kiri): Ustaz Mumtaz, Ustaz hasanuddin Mohd Yunus, Prof Madya Dr Badlishah Sham Baharin & En Awang (Pengerusi Surau Kg Sentosa) Satu forum bersempena Karnival Mahabbah Cinta Rasul telah berjaya
Mahligai Sakinah 2014
Program Mahligai Sakinah anjuran IKRAM Negeri Sembilan telah berjaya diadakan pada 2 November 2014 di Pejabat IKRAM Negeri Sembilan, Senawang. Program kali ini dibuat khusus buat ahli IKRAM dan pasangan yang
Majlis Perwakilan Wanita Negeri 2015 Berlangsung Meriah
Ustazah Hanisah, Jawatankuasa Wanita IKRAM Pusat Majlis Perwakilan Wanita Negeri IKRAM Negeri Sembilan telah berlangsung dengan jayanya pada 25 April 2015, bertempat di Politeknik Nilai. Perasmian majlis telah
Tuesday, 31 March 2015 00:00

Penghakiman Terhadap 529 Penentang Kudeta Mesir : Masih Ada Lagikah Keadilan di Mesir?

Rate this item
(0 votes)

IMG 6766

Masih ada lagikah Keadilan di Mesir?

Baru-baru ini dunia dikejutkan dengan berita mengenai keputusan mahkamah Mesir yang menjatuhkan hukuman mati ke atas 529 orang penentang kerajaan kudeta Mesir. Ini adalah hukuman mati untuk bilangan yang paling ramai yang pernah disaksikan sejak kebelakangan ini di dunia.

Malahan terdapat beberapa fakta yang pelik tentang penghukuman yang dijatuhkan oleh para hakim. Misalannya ialah para hakim tidak memberi cukup masa kepada peguambela tertuduh untuk membentangkan kes anak guam mereka. Sedangkan tuduhan yang dikenakan kepada semua yang tertuduh ialah tuduhan yang sangat serius iaitu tuduhan membunuh seorang timbalan ketua balai polis. Maka peguambela sudah tentu telah menyediakan dokumen yang terperinci dan menyediakan barisan saksi untuk membela yang tertuduh. Tetapi, sesi perbicaraan mahkamah hanya bermula pada hari sabtu dan bersambung semula pada hari isnin iaitu hari yang diputuskan semua tertuduh dihukum mati. Keputusan diambil selepas hanya 48 jam tanpa mendengar hujah pembelaan dari peguambela. Mohamed Tosson, seorang pemimpin Ikhwan Muslimin menyifatkan hukuman ini sebagai yang paling singkat dan paling pelik dalam sejarah penghakiman di Mesir. Bagaimanakah 529 orang boleh diputuskan bertanggungjawab menyebabkan kematian seorang sahaja anggota polis?. Memang tidak masuk akal malahan boleh masuk pertandingan sketsa Raja Lawak di televisyen.

Ada lagi yang pelik. Diantara 529 tertuduh adalah 2 orang yang telah pun disahkan terkorban di medan Rabiatul Adawiyah. Maknanya mereka sudah mati sebelum dikenakan hukuman mati. 14 orang berada dalam tahanan polis ketika peristiwa pertuduhan membunuh ini berlaku. Bagaimana mungkin mereka terlibat jika berada dalam tahanan polis ketika itu?. 5 orang sudah pun tinggal diluar negara sejak 2 tahun yang lepas. Maknanya mereka tidak berada dalam negeri ketika peristiwa ini berlaku.

Tindakan mahkamah yang tergesa-gesa menjatuhkan hukuman apabila hanya bersidang dua sesi selama kurang 1 jam setiap sesi dan tanpa peluang pembelaan bagi semua tertuduh menjadikannya jelas bertentangan dengan prosedur penghakiman sekaligus mencabar kedaulatan undang-undang (Rule of Law) serta mengkhianati hak asasi manusia dan prinsip keadilan sejagat.

Ini juga mencerminkan hasrat regim kudeta Mesir untuk menghapuskan segala macam tentangan terhadap pemerintahan regim terutama dari penyokong Presiden Morsi. Ini menandakan pengunduran kembali kepada zaman kegelapan pemerintahan diktator Mesir dahulu. Regim tentera sebenarnya ingin mengekalkan kuasa politik dan ekonomi yang telah mereka pegang sejak berdekad lalu. Adakah ini juga bermakna demokrasi sudah mati di Mesir?

Kalau diperhatikan dari reaksi rakyat Mesir yang masih meneruskan demonstrasi jalanan dan juga di Insitut Pengajian Tinggi walaupun diancam dengan tindakan ganas, bermakna mereka tidak boleh menerima penghukuman yang bersifat kelakar ini dan mahukan Mesir kembali kepada amalan demokrasi yang telah menyebabkan Presiden Morsi dilantik oleh rakyat. Tindakan rakyat jelas menunjukkan bahawa mereka tidak redha dengan pencabulan hak asasi mereka iaitu  kebebasan bersuara, keadilan, pembelaan dan memilih pemimpin mereka sendiri.

Kalau diperhatikan pula dari reaksi rakyat antarabangsa, didapati mereka juga mengutuk dan mengecam tindakan mahkamah yang jelas melanggar hak asasi manusia ini. Malah, rakyat Malaysia sendiri telah membuat perhimpunan aman membantah tindakan mahkamah Mesir tersebut pada hari Jumaat 28 Mac yang lalu.

Oleh itu, tidak hairanlah apabila kumpulan peguam antarabangsa dan kumpulan hak asasi manusia seperti Amnesty International membantah dan mengecam keras keputusan tersebut kerana merupakan penghakiman yang sangat singkat dan sangat pelik. Amnesty International turut melahirkan kebimbangan bahawa mahkamah di Mesir lebih cenderung untuk mendakwa penyokong Morsi dari mengambil tindakan terhadap mereka yang telah menyebabkan pembunuhan ribuan rakyat Mesir yang membantah regim kudeta.

Berdasarkan telahan ini bermakna ruh dan semangat untuk mengembalikan demokrasi di Mesir masih utuh dan segar.  Hanya masa dan izin Allah SWT jua yang akan menentukan agar kebenaran dan keadilan tertegak dibumi anbiya’ Mesir ini.

Prof Madya Dr Badlishah Sham Baharin                                                                                                               YDP IKRAM Negeri Sembilan

Read 628 times Last modified on Sunday, 03 May 2015 03:24

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

IKRAM Negeri Sembilan

Pertubuhan IKRAM MAlaysia(IKRAM) Negeri Sembilan

Alamat : No. 90-2, Jalan Taman Komersial Senawang 4, Taman Komersial Senawang, 70450 Seremban, Negeri Sembilan.

Hubungi : Abdul Halim bin Yusoff (013 2535800)

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd