wrapper

Berita Terkini

الخميس 20 المحرّم 1441   |   Thursday 19 September 2019
RM1.1 Juta - Econsave Bersama MyCARE Johor Membangun Semula Sekolah Anak-anak Yatim As Soleh &
Johor Bahru, 5 Ogos 2016 - Sejumlah RM1.1juta telah berjaya dikumpul dan majlis khas penyerahan cek kepada Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) telah disampaikan di dalam satu majlis di Hotel M-Suite Johor
Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF)
KENYATAAN MEDIA Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor. 7 Ogos 2016 bersamaan 4 Zulkaedah 1437H Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF) Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
Ihya Ramadan Kembara Ummah Meriah di Desaru
Kota Tinggi - 27 Mei. Telah berlangsung Program Ihya Ramadan Kembara Ummah di Desaru Utama Community Centre Kota Tinggi. Program tersebut adalah anjuran bersama MyCARE Johor, GEMA Johor dan KRT Zon 3 Taman Desaru Utama.
Mesyuarat Kerjasama IKRAM Johor dan Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Senai, 22 Jun 2016 - Saudara Ahmad Daniel Sharudin (PSU IKRAM Johor) dan Ustaz Mohd Hairozi Muhammad (Pengerusi JK Pembangunan Umat IKRAM Johor) telah menghadiri mesyuarat anjuran Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Thursday, 30 April 2015 08:00

IKRAM Berusaha Realisasikan Gagasan Negara Rahmah

Rate this item
(0 votes)

DSC 2

KULAIJAYA, 25 APRIL - Malaysia mampu untuk digerakkan menjadi sebuah negara rahmah melalui dua fasa penting iaitu fasa transisi dan fasa pengukuhan. Demikian antara ciri utama gagasan “Malaysia Menuju Negara Rahmah” yang telah dibentangkan oleh Dr Mohd Parid Sheikh Ahmad, Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) di Perhimpunan Ahli IKRAM Johor di Dewan Creator Hotel dekat sini.

Menurut beliau, fasa transisi akan diwujudkan dengan meletakkan Islam berperanan dalam mencorakkan perjalanan negara dan kehidupan masyarakat. Manakala dalam fasa pengukuhan pula, Malaysia diuruskan sejajar dengan kehendak siasah syar’iyah yang menuntut kehidupan rakyat dan pentadbiran negara bertepatan dengan tuntutan dan unjuran syariah sebagai maksud menegakkan Islam dalam negara dan kehidupan manusia. Fasa-fasa ini dirangka dalam menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang baik dan dinaungi Allah, seperti yang digambarkan dalam surah Saba’ ayat ke-15.

DSC 1Gagasan Malaysia Menuju Negara Rahmah dicetuskan dengan melihat analisa senario dan konflik di peringkat dunia dan negara sebagai latar belakang kepada situasi kehidupan yang tidak berasaskan ajaran Islam serta pertembungan ideologi. Barat yang terkenal dengan kecemerlangan dan pencapaian dalam pelbagai sudut, kini berdepan krisis ekonomi, politik dan sosial yang tenat manakala dunia Islam pula turut diheret dengan berbagai krisis disebabkan salah laku dikalangan pemimpin.

Beliau berharap kemunculan IKRAM dapat membantu negara dan masyarakat mencari kaedah yang terbaik dan pendekatan yang tepat dalam merungkai pelbagai permasalahan yang dihadapi. Perhimpunan Ahli IKRAM Johor 2015 telah mengumpulkan seramai 500 ahli seluruh Johor bersama dengan ahli Dewan Perwakilan Nasional, pimpinan-pimpinan negeri dan daerah Pertubuhan Ikram Malaysia Negeri Johor. Ia juga telah dihadiri oleh ADUN Senai, Yang Berhormat Wong Shu Qi serta wakil-wakil daripada beberapa badan bukan kerajaan yang lain antaranya Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan Malaysian Chinese Muslim Association (MACMA).

Read 1406 times Last modified on Thursday, 07 May 2015 20:45

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Johor

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor

No. 10-11 Jalan Pendidikan 3,
Taman Universiti,
81300 Skudai,
Johor

Tel: +607 521 1152 / +01112734566
Faks: +6075211613

Email: [email protected]
Web: http://ikram.org.my/v4/negeri/johor.html

DMC Firewall is a Joomla Security extension!