wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 16 صفر 1441   |   Wednesday 16 October 2019
RM1.1 Juta - Econsave Bersama MyCARE Johor Membangun Semula Sekolah Anak-anak Yatim As Soleh &
Johor Bahru, 5 Ogos 2016 - Sejumlah RM1.1juta telah berjaya dikumpul dan majlis khas penyerahan cek kepada Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) telah disampaikan di dalam satu majlis di Hotel M-Suite Johor
Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF)
KENYATAAN MEDIA Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor. 7 Ogos 2016 bersamaan 4 Zulkaedah 1437H Tahniah – Pelancaran Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor (TLJCF) Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
Ihya Ramadan Kembara Ummah Meriah di Desaru
Kota Tinggi - 27 Mei. Telah berlangsung Program Ihya Ramadan Kembara Ummah di Desaru Utama Community Centre Kota Tinggi. Program tersebut adalah anjuran bersama MyCARE Johor, GEMA Johor dan KRT Zon 3 Taman Desaru Utama.
Mesyuarat Kerjasama IKRAM Johor dan Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Senai, 22 Jun 2016 - Saudara Ahmad Daniel Sharudin (PSU IKRAM Johor) dan Ustaz Mohd Hairozi Muhammad (Pengerusi JK Pembangunan Umat IKRAM Johor) telah menghadiri mesyuarat anjuran Jemaah Malabar Muslim Negeri Johor
Wednesday, 08 October 2014 08:00

Korban IKRAM 1435H Meriah di Gelang Patah

Rate this item
(0 votes)

korban1GELANG PATAH, 5 Oktober 2014 - Sederhana tapi meriah, itulah yang boleh menggambarkan suasana pada Majlis Korban 1435H di Masjid Abu Hurairah, Kompleks Sultan Abu Bakar, Tanjung Kupang dekat sini. Majlis anjuran jawatankuasa masjid itu dilangsungkan dengan kerjasama daripada Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Daerah Johor Bahru Tengah.

Dalam majlis yang bermula sekitar jam 9.30 pagi itu, tujuh ekor lembu dan dua ekor kambing berjaya dikorbankan dengan dua ekor lembu adalah hasil sumbangan ahli-ahli IKRAM Johor Bahru Tengah yang turut sama bertungkus lumus bergotong-royong bersama masyarakat setempat bagi menjayakan majlis tersebut.


Menurut Yang Dipertua IKRAM Daerah Johor Bahru Tengah, Prof Madya Dr. Mohamed Ruslan Abdullah, masjid ini dipilih sebagai rentetan daripada hubungan yang sedia terjalin melalui program kemasyarakatan IKRAM Johor Bahru Tengah, 'Bingkisan Ramadan' pada bulan Ramadhan yang lalu.

"Program ini merupakan satu pendekatan yang baik untuk mendekatkan IKRAM dengan masyarakat. Terima kasih diucapkan kepada semua yang menyumbang untuk menjayakan majlis pada hari ini", ujar beliau ringkas. Sebelum itu, beliau turut sama berganding bahu dengan penduduk setempat selain sempat menyembelih seekor daripada lembu yang dikorbankan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Masjid Abu Hurairah, korban2Encik Ismail Mudah pula melahirkan harapan beliau agar program kerjasama seumpama ini dapat diperbanyakkan lagi di masa-masa akan datang.

"Pihak kami sangat mengalu-alukan kerjasama daripada IKRAM serta pihak-pihak lain untuk melaksanakan program-program seperti ini. Kami berharap supaya masjid ini dapat menjadi pusat rujukan yang boleh menggerakkan masjid-masjid di sekitar kawasan ini agar lebih aktif mendekatkan masyarakat dengan masjid", tambah beliau.

Majlis tersebut diakhiri dengan pengagihan daging korban kepada masyarakat sekitar yang memerlukan. Semoga segala amal diterima sebagai ibadah oleh Allah.

 

Read 2231 times Last modified on Thursday, 07 May 2015 21:58

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi IKRAM Johor

Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM) Negeri Johor

No. 10-11 Jalan Pendidikan 3,
Taman Universiti,
81300 Skudai,
Johor

Tel: +607 521 1152 / +01112734566
Faks: +6075211613

Email: [email protected]
Web: http://ikram.org.my/v4/negeri/johor.html

Our website is protected by DMC Firewall!