wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 16 صفر 1441   |   Wednesday 16 October 2019
Friday, 29 March 2019 10:20

IKRAM kecam serangan udara di Gaza, pengiktirafan Bukit Golan wilayah Israel

Rate this item
(0 votes)

KENYATAAN MEDIA
PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM)
29 Mac 2019M / 22 Rejab 1440H 

IKRAM KECAM SERANGAN UDARA TERHADAP GAZA DAN PENGIKTIRAFAN BUKIT GOLAN SEBAGAI WILAYAH ISRAEL

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengecam sekeras-kerasnya serangan udara kerajaan haram Israel terhadap Gaza dan pengiktirafan Amerika Syarikat bahawa Bukit Golan sebagai wilayah Israel baru-baru ini.

IKRAM menyifatkan serangan terhadap Gaza merupakan tindakan terdesak kerajaan Israel pimpinan Benjamin Netanyahu untuk meraih populariti menjelang pilihan raya umum Israel tidak lama lagi.

Pengiktirafan Amerika Syarikat oleh Presiden Donald Trump bahawa Bukit Golan sebagai wilayah Israel pula boleh memburukkan lagi ketidakstabilan Asia Barat yang sememangnya telah begitu sarat dengan pelbagai konflik yang tidak berkesudahan.

Pendirian Amerika Syarikat terhadap Bukit Golan itu jelas melanggar Resolusi 497 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang menyatakan bahawa Israel tidak mempunyai sebarang kuasa untuk melaksanakan undang-undang, pentadbiran di wilayah milik Syria itu.

IKRAM menyambut baik dan memuji tindakan kerajaan Malaysia yang mengutuk serangan Israel terhadap Gaza dan bersikap tegas mengutuk pendirian Amerika Syarikat dalam isu Bukit Golan yang jelas telah melanggar undang-undang antarabangsa.

IKRAM turut menyeru semua negara di dunia menggunakan kedudukan dan pengaruh masing-masing bagi memberikan tekanan ke atas rejim Israel dan Amerika Syarikat sehingga mereka menghentikan segera kezaliman ini.

Desakan juga perlu dibuat kepada PBB, Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) serta kuasa-kuasa besar untuk bertindak segera bagi menghentikan pembunuhan rakyat Palestin di Gaza dan memberikan tekanan kepada Amerika Syarikat untuk menarik balik pengiktirafan Bukit Golan sebagai wilayah Israel.


Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 668 times Last modified on Friday, 29 March 2019 10:27

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!