wrapper

Berita Terkini

السبت 21 رمضان 1440   |   Sunday 26 May 2019
Thursday, 30 August 2018 08:00

Sayangi Malaysiaku, Mari Bersama-sama Memacu Perubahan

Rate this item
(0 votes)

Perutusan Presiden IKRAM
Sempena Hari Kemerdekaan ke-61
31 Ogos 2018 / 19 Zulhijjah 1439H

SAYANGI MALAYSIAKU, MARI BERSAMA-SAMA MEMACU PERUBAHAN

Assalamu’alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh.

Kita sekali lagi berkesempatan menyambut ulang tahun Hari Kemerdekaan negara kita, Malaysia daripada penjajahan Inggeris pada 31 Ogos 2018 ini, sejak tanggal 31 Ogos 1957, negara kita telah mencapai status sebuah negara yang merdeka dan berdaulat.

Perkara yang paling penting kepada rakyat seluruhnya berhadapan dengan sambutan Hari Kemerdekaan negara ialah memahami hakikat kemerdekaan, bagaimana ia sepatutnya diisi atau disambut, dipertahankan oleh rakyat dan kerajaan, bagaimana ia dapat dijadikan asas kepada perkembangan negara menuju sebuah negara rahmah mithali.

Hakikat kemerdekaan sesebuah negara dan masyarakat dalam perspektif Islam ialah kebebasannya daripada cengkaman-cengkaman kehidupan yang membelenggu pilihan dan kebebasan mereka seperti cengkaman nafsu, pemikiran dan pemahaman yang salah, sesat, perbuatan-perbuatan yang jahat, cengkaman syaitan, taghut, penjajah dan manusia yang jahat.

Kemerdekaan sesebuah negara dan masyarakat hanya akan wujud sesudah ia bebas daripada cengkaman-cengkaman dan belenggu-belenggu tersebut.

Sewaktu kemerdekaan itu wujud, sesebuah negara dan masyarakat akan bergerak bebas mengendalikan perjalanan hidupnya berasaskan pilihannya sendiri dengan penuh kebijaksanaan, lepas bebas daripada cengkaman-cengkaman di atas, aktif melakukan kerja-kerja kebaikan yang akan memajukan negara dan kehidupan masyarakatnya, memakmurkan dunia dan hubungan sesama manusia sejagat.

Rakyat dan kerajaan akan berperanan memajukan negara, menjaga hak-hak semua warganya secara adil, tidak melakukan tindakan-tindakan atau amalan-amalan yang akan memburukkan keadaan atau memundurkan negara serta menambah kesusahan rakyat, meningkatkan keupayaan negara dan rakyat untuk terus berkembang maju, mampu bersaing di peringkat yang lebih tinggi lagi sehingga ia menjadi masyarakat dan negara yang berprestasi tinggi, maju dan kuat, menjadi ikutan dan contoh kepada dunia antarabangsa.

Tidak cukup dengan perkembangan tersebut, negara dan masyarakat di dalamnya berasaskan asas-asas kekuatan yang telah sedia dibina akan dapat berkembang maju lagi, melahirkan sebuah tamadun kemanusiaan yang akan semakin sempurna dengan berlalunya masa, menjadi sebuah negara rahmah mithali terhadap rakyatnya, negara-negara tetangga dan masyarakat manusia sejagat.

Sempena sambutan ulang tahun Hari Kemerdekaaan Malaysia yang ke-61 ini, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) berharap supaya kerajaan dan rakyat bersama-sama menyayangi negara ini serta membina Malaysia baharu dengan sebaik-baiknya, tulus ikhlas bagi memajukan negara serta mengangkat status kesejahteraan kehidupan rakyatnya ke tahap yang lebih tinggi.

Dengan usaha tersebut, Malaysia mampu untuk tampil sebagai sebuah Negara Rahmah ke atas semua, berjaya menggerakkan pembangunan sebuah tamadun kemanusiaan yang mendekati kesempurnaaan dan mengkhidmati masyarakat manusia sejagat, insya-Allah.

"Sayangi Malaysiaku"

"Malaysia Menjadi Negara Rahmah"

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden IKRAM

Read 1631 times Last modified on Thursday, 30 August 2018 15:36

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!