wrapper

Berita Terkini

الخميس 15 رجب 1440   |   Thursday 21 March 2019
Tuesday, 17 July 2018 08:00

IKRAM Anjur Perbincangan Meja Bulat Mengenai Isu Pengiktirafan UEC

Rate this item
(2 votes)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
17 Julai 2018 / 4 Zulkaedah 1439H 

IKRAM ANJUR PERBINCANGAN MEJA BULAT MENGENAI ISU PENGIKTIRAFAN UEC

Sebagai sebuah organisasi yang bertanggungjawab dan prihatin terhadap keharmonian negara, Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) telah menganjurkan satu perbincangan meja bulat mengenai isu  pengiktirafan UEC  sebagai syarat am kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) pada 14 Julai 2018.

Perbincangan telah dihadiri oleh 10 orang wakil IKRAM dan 16 orang mewakili pertubuhan-pertubuhan pendidikan Cina (Dong Zong, Jiao Zong, LLG Centre, Centre for Malaysian Chinese Studies, KLSCAH dan Gabungan Lembaga-lembaga Sekolah-sekolah Cina Selangor & Kuala Lumpur).

IKRAM menganjurkan perbincangan ini bagi mendapatkan maklumat terkini mengenai UEC serta mengenal pasti titik-titik pertikaian dan persefahaman tentang isu pengiktirafan UEC. IKRAM yakin pendekatan perbincangan tertutup seperti ini boleh membuahkan kesefahaman dan merintis jalan penyelesaian yang lebih harmonis.

Wakil Dong Zong telah memberi penerangan mengenai sistem  pendidikan Cina dan peperiksaan UEC yang mereka kendalikan. IKRAM pula menyuarakan keprihatinan dan kegusaran masyarakat Melayu Muslim terhadap pengiktirafan UEC.

IKRAM meminta aktivis pendidikan Cina untuk mengambil kira perkara-perkara tersebut dalam usaha mendapatkan pengiktirafan kepada sijil UEC sebagai syarat am kemasukan ke IPTA. IKRAM juga mencadangkan beberapa jalan penyelesaian yang diharapkan boleh diterima oleh semua pihak.

Walaupun belum ada  kata sepakat,  perbincangan merumuskan bahawa  perkongsian sebegini perlu diteruskan  untuk merapatkan jurang kefahaman dan persefahaman antara satu sama lain. Juga dipersetujui untuk melibatkan lebih banyak pihak di dalam perbincangan yang akan datang.

Perbincangan memohon semua pihak  berpegang kepada sikap bertolak ansur dan mengambil langkah yang memberi kemaslahatan terbaik kepada pembangunan peradaban sejahtera di tanah air.  

Sebagai langkah proaktif, aktiviti-aktiviti kokurikulum berbentuk silang budaya dan pemerkasaan Bahasa Melayu ditingkatkan di antara Sekolah Menengah Persendirian Cina (SMPC) dan sekolah-sekolah lain. Dalam hal ini, aktiviti silang budaya yang dipelopori oleh sekolah-sekolah rangkaian IKRAM MUSLEH boleh dijadikan contoh. 

Prof. Dr. Omar bin Yaakob
Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan IKRAM

Read 2428 times Last modified on Tuesday, 17 July 2018 15:41

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd