wrapper

Berita Terkini

الإثنين 13 رمضان 1439   |   Monday May 28 2018
Friday, 03 March 2017 00:00

Dr Zakir Naik: Kekalkan Keharmonian, Terus Berjiwa Besar

Rate this item
(4 votes)

Kenyataan Media
Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)
3 Mac 2017 / 4 Jamadilakhir 1438H

Dr Zakir Naik: IKRAM Saran Kekalkan Keharmonian Kaum dan Agama, Rakyat dan Pemerintah Hendaklah Terus Berjiwa Besar 

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) mengikuti dengan dekat perkembangan berkaitan Dr Zakir Naik yang dikatakan kini sedang bermastatutin di Malaysia serta kini berhadapan dengan saman sivil oleh 19 orang aktivis masyarakat.

Dr Zakir Naik adalah Presiden kepada Islamic Research Foundation (IRF) yang berpusat di Mumbai, India dan pengasas kepada saluran television “Peace TV” yang fokus kepada perbandingan agama (Comparative Religion) dengan jumlah penonton mencecah lebih 100 juta orang.

Dr Zakir berlatarbelakangkan seorang doktor perubatan, seorang sarjana dan pendakwah Islam yang terkenal dan dihormati di seluruh dunia Islam.

IKRAM berpandangan, tindakan bagi memohon untuk menghalau atau menghalang Dr Zakir Naik daripada memasuki Malaysia adalah bertentangan dengan hak asasi manusia dan prinsip kebebasan bersuara dan beragama. Tindakan ini juga boleh mencetuskan salah faham dan rasa tidak senang terutamanya dalam kalangan umat Islam.

IKRAM menyeru agar semua pihak berusaha mengekalkan keharmonian kaum dan agama, saling hormat menghormati dan mengelakkan sebarang salah faham dan ketegangan.

Sebarang salah faham harus diselesaikan melalui dialog dan perbincangan. IKRAM bersedia untuk berdialog dengan semua pihak bagi merungkai perkara ini dengan sebaik-baiknya.

Jika benar laporan yang mengatakan bahawa Dr Zakir Naik tidak dibenarkan pulang ke negaranya sendiri, IKRAM mengalu-alukan tindakan kerajaan Malaysia untuk mengizinkan beliau tinggal di sini.

Sebagai sebuah negara yang berjiwa besar yang telah memberi perlindungan kepada pelbagai bangsa dan agama, Malaysia harus terus mengekalkan sikap tersebut.

“Malaysia Menjadi Negara Rahmah”

Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad
Presiden
Pertubuhan IKRAM Malaysia

Read 7753 times Last modified on Friday, 03 March 2017 13:13

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd