wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 14 ذو القعدة 1440   |   Wednesday 17 July 2019


KUALA LUMPUR - Telah berlangsung pelancaran Kempen #WeAreAllMary anjuran Gabungan Wanita Malaysia untuk al-Quds dan Palestin (MWCQP) bagi menunjukkan sokongan berterusan kepada wanita al-Quds yang berdepan dengan penjajahan Israel selama lebih 70 tahun.

Diadakan pada 30 Januari lalu, MWCQP ialah sebuah gerakan solidariti akar umbi yang berhasrat untuk membawa suara wanita Malaysia ke arah pembebasan Al-Quds dan Palestin.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCARE, Dr Fauziah Mohd Hasan merasmikan kempen global itu, yang dipelopori sebuah organisasi berpangkalan di Turki, The International Union of Al-Quds Cultural Education and Research (UKAED), yang menyaksikan penyertaan lebih 30 negara termasuk Brazil, Kanada, Pakistan, India, Sweden, United Kingdom, Switzerland, Lubnan dan Turki.

Turut hadir merasmikan kempen #WeAreAllMary adalah Duta Palestin ke Malaysia, TYT Walid Abu Ali.

“Malaysia sentiasa menjadi penyokong kuat, secara politik, kepada Palestin dan sentiasa menunjukkan solidariti mereka di peringkat tempatan, serantau dan antarabangsa, tiada sebarang keraguan mengenai perkara ini,” katanya.

Kempen #WeAreAllMarry menggariskan satu projek bagi menyediakan biasiswa pendidikan kepada sekurang-kurangnya lima rakyat Palestin dalam kalangan negara peserta.

Walid berkata, beliau bersyukur dengan usaha yang ditunjukkan oleh pelbagai pertubuhan bukan kerajaan Malaysia yang bekerja dengan penuh dedikasi untuk Palestin.

Berikutan ketegasan kerajaan Malaysia tidak membenarkan kemasukan atlet Israel ke negara ini untuk menyertai Kejohanan Renang Para Dunia 2019 pada Julai ini di Kuching, Sarawak, Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) membatalkan hak penganjuran Malaysia sebagai tuan rumah kejohanan tersebut.

Menteri Belia dan Sukan, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pula berkata, Malaysia bertegas walaupun terlepas penganjuran sukan antarabangsa.

“Sekiranya menjadi tuan rumah acara sukan antarabangsa itu lebih penting daripada membela saudara-saudara Palestin kita yang dibunuh dan diseksa, maka kita telah kehilangan moral,” katanya dalam satu temu ramah.

Presiden Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Dr Hj Mohd Parid Sheikh Ahmad dalam satu kenyataan media berkata, IKRAM memberi sokongan penuh terhadap keputusan yang dibuat oleh kerajaan atas prinsip kemanusiaan dan belas kasihan kepada rakyat Palestin.

“Jika IPC dan negara-negara lain menolak diskriminasi dalam penyertaan sukan, penolakan yang sama mestilah ditunjukkan terhadap diskriminasi yang jelas dilakukan melalui tindakan zalim dan pelanggaran hak asasi kemanusiaan oleh beberapa pihak dan rejim di dunia hari ini,” tegasnya.

Lagi foto pelancaran: http://bit.ly/WeAreAllMary

Last modified on Thursday, 07 February 2019

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!