wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 19 ذو الحجّة 1440   |   Tuesday 20 August 2019

KOTA BHARU - Berikutan penemuan mayat bayi perempuan yang cukup sifat ditemui dibuang dalam parit di Dewan Beta, Kelantan tengah hari semalam sekali lagi menggemparkan masyarakat.

“Walaupun pelbagai usaha telah dilakukan oleh pihak kerajaan dan badan bukan kerajaan untuk membendung masalah buang bayi, kejadian malang ini masih berlaku,” kata Ahli Dewan Perwakilan Nasional (DPN) Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM), Dr Hafidzah Mustakim.

Beliau berkata, statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM) menunjukkan 115 kes pembuangan bayi dilaporkan tahun 2016 dan 59 kes sehingga Jun tahun 2017.

“Antara inisiatif yang telah dilakukan adalah program pencegahan yang dilakukan oleh pelbagai Agensi kerajaan seperti LPPKN dan juga Program Anda Bijak Jauhi Zina oleh Raudhah Sakeenah Kelantan.”

Tambahnya lagi, pelbagai Program Baby Hatch kendalian Orphancare dan Hospital KPJ juga turut telah dilaksanakan.

“Namun persoalannya, sejauh mana maklumat ini sampai ke akar umbi masyarakat?” soal Dr Hafidzah.

Menurutnya, masalah buang bayi lazimnya adalah masalah kompleks yang bertitik tolak daripada penyembunyian kehamilan hasil daripada pergaulan bebas dan akhirnya hamil di luar ikatan perkahwinan yang sah.

“Hanya pelakunya yang dapat menghentikan masalah ini daripada berulang melalui perubahan sikap dan pandangan yang benar tentang kehidupan ini secara keseluruhannya.”

Selain itu, kebiasaannya bayi seperti ini sama ada akan dibuang (abandon) atau diangkatkan (adoption) atau dijaga sendiri oleh ibu atau keluarga terdekat.

“Ini berkait rapat dengan keupayaan pelaku membuat keputusan secara rasional dengan bantuan orang sekeliling,” jelas Hafidzah.

Beliau yang juga pemilik Klinik Perdana (Cawangan Islah) berkata, ibu malang ini juga berisiko tinggi untuk mendapat kesan emosi jangka panjang seperti kemurungan dan rasa bersalah yang mencabar untuk dipulihkan yang mana akhirnya ibu itu akan menderita keseorangan menanggung akibat daripada perbuatannya.

“Kami menyeru agar semua anggota masyarakat lelaki dan perempuan yang berisiko untuk kehamilan luar nikah dan pembuangan bayi untuk segera mendapatkan bantuan samada melalui agensi kerajaan ataupun bukan kerajaan seperti Raudhah Sakeenah Kelantan kerana tidak ada masalah yang tidak dapat diselesaikan.”

Tegas Hafidzah, pasangan lelaki yang merupakan rakan jenayah bersama sehingga timbulnya kes buang bayi perlu bertanggungjawab secara proaktif untuk mengelakkan masalah ini daripada berulang.

“Sesungguhnya setiap jiwa itu amat berharga dan menyelamatkan setiap jiwa adalah tanggungjawab kita bersama.”

Kredit foto: Utusan

Last modified on Friday, 13 July 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!