wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 14 ذو القعدة 1440   |   Wednesday 17 July 2019

KUALA LUMPUR - Kira-kira 5,000 orang tetamu yang terdiri daripada masyarakat pelbagai kaum memeriahkan Majlis Sambutan Aidilfitri Harmoni 2018 di perkarangan Restoran Mohd Chan, Taman Melawati semalam.

Para tetamu terdiri daripada saudara baru, orang kelainan upaya (OKU), warga emas juga masyarakat orang asli dari Desa Temuan Bukit Lagong, masyarakat bukan Islam dan ramai lagi.

Dalam majlis yang dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, beliau mengingatkan semua pendakwah untuk sentiasa memperbaiki dan menghiasi diri dengan akhlak yang baik supaya dapat mengurangkan jurang antara sesama manusia.

Beliau juga mengakui bahawa tugasan pendakwah adalah amat berat dan seharusnya pendakwah menitikberatkan teladan yang baik bagi memastikan dakwah yang berkesan terhasil untuk menarik mereka yang bukan Islam.

Majlis sambutan ini telah dianjurkan bersama oleh Gabungan Dakwah Malaysia (GDM, Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan NGO (ACCIN) dan Gabungan Ahli Sunnah Malaysia (GASMA) dengan kerjasama dan tajaan lebih 100 NGO lain.

NGO-NGO tersebut antaranya Hidayah Centre Foundation, HALUAN, Persatuan Belia Harmoni Malaysia, Persatuan Cina Muslim Malaysia (MACMA), Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) dan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM).

Rangkaian Restoran Mohd Chan telah menaja jamuan makanan utama dalam majlis tersebut dengan menyediakan mi kari, nasi beserta masakan Cina Muslim, dim sum, pau dan pelbagai lagi. Selain itu, gerai-gerai NGO lain juga turut sama menyediakan makanan seperti sate, lemang periuk kera, rendang, ketupat, nasi lemak, kek dan kuih-muih.

Pelbagai acara menarik juga telah diadakan sepanjang majlis diadakan dengan melibatkan penyertaan pelbagai etnik dan kebudayaan antaranya tarian singa, peragaan pakaian mengikut syariat pelbagai budaya dan persembahan nasyid kanak-kanak.

Selain itu, Pengerusi GDM, Hj Nicholas Sylvester Muhammad Abdullah telah menyampaikan bantuan kerusi roda kepada rumah-rumah kebajikan orang tua.

Last modified on Monday, 02 July 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd