wrapper

Berita Terkini

السبت 11 جمادى الثانية 1440   |   Saturday 16 February 2019

PUTRAJAYA - Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) telah menyerahkan kertas kerja berbentuk cadangan dan pandangan mengenai pendidikan di Malaysia kepada Menteri Pendidikan, YB Dr Maszlee Malik semalam.

Rombongan IKRAM yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Profesor Dr Haji Omar Yaakob telah berbincang dengan beliau mengenai isu-isu pendidikan negara dan mengemukakan pelbagai cadangan penyelesaian.

Antara cadangan dan pandangan yang dikemukakan ialah pelaksanaan sepenuhnya Falsafah Pendidikan Kebangsaan, pendirian mengenai Bahasa Inggeris dalam pendidikan dan bantuan perkapita untuk semua sekolah bukan kerajaan.

“IKRAM juga mencadangkan usaha penambahbaikan sekolah agama rakyat dan pondok dengan syarat-syarat tertentu,” kata Dr Omar.

Tambahnya, IKRAM turut menyatakan pendirian kita mengenai Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC), cadangan penubuhan Majlis Penasihat Pendidikan, autonomi Universiti Awam, kajian semula silibus Sejarah dan permulaan persekolahan diselaraskan dengan IPT.

“IKRAM mengucapkan terima kasih atas kesediaan YB Menteri menerima kunjungan ini serta kesediaan beliau mempertimbangkan cadangan-cadangan yang dikemukakan,” ujarnya.

Delegasi IKRAM yang turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Puan Hajah Kamaliah Noordin, Profesor Dr Mohamed Hatta Shaharom dan Profesor Dr Sahrim Ahmad (IKRAM Akademia), Pengarah Eksekutif IKRAM MUSLEH, Ustaz Megat Mohamed Amin Megat Mohamed Nor dan Pengerusi Unit Kokurikulum & KRS MUSLEH, Mejar KRSM Abd Rahaim Md Isa.

Kertas Cadangan (PDF): http://www.musleh.edu.my/images/IKRAM-KPM.pdf

Last modified on Tuesday, 12 June 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!