wrapper

Berita Terkini

الخميس 19 رمضان 1440   |   Thursday 23 May 2019

KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sangat kagum dengan keberanian 12 orang rakyat Malaysia yang sedang dan akan menyertai misi flotilla ke Gaza, Right to a Just Future for Palestine (JFP) 2018.

“Saya sangat mengagumi keberanian dan pengorbanan setiap individu yang terlibat dalam flotila ini,” kata beliau dalam pertemuan bersama delegasi Humanitarian Care Malaysia (MyCARE) dan para peserta misi flotila di kediamannya semalam.

Tambahnya, dalam pasukan pelayaran ini juga ada Dr Fauziah Mohd Hasan yang merupakan salah seorang peserta Women’s Boat to Gaza 2016.

“Dia ditahan oleh rejim Israel tetapi masih tidak gentar untuk bersama memberi sokongan untuk rakyat Palestin terutama untuk ibu, wanita dan kanak-kanak. Dia bersedia menghadapi risiko yang sama sekali lagi,” ujar beliau.

Menurutnya, peserta lain juga adalah individu yang berani dan bersedia untuk meninggalkan kehidupan yang selesa, selamat dan terjamin di Malaysia untuk mengambil bahagian dalam flotila ini.

“Mereka menunjukkan kepada kita bahawa kita perlu dan kita boleh menang atas ketakutan dan membuat perbezaan,” jelas Dr Wan Azizah yang turut mendoakan peserta flotila selamat pergi dan selamat pulang.

Delegasi MyCARE bertemu TPM diketuai Pengerusinya, Prof. Madya Dr Hafidzi Mohd Noor dan Dr Fauziah Hasan bersama-sama Ahli Lembaga Pemegang Amanah MyCARE, Pengurus Besar Operasi, Pn Roha Hassan serta para peserta misi flotila ke Gaza.

Pertemuan hampir sejam itu membincangkan peranan MyCARE dalam membantu kerajaan memperkasakan isu Palestin dan isu-isu kemanusiaan sejagat dan antara inisiatif yang sangat disokong adalah misi flotila ke Gaza.

Ketua Pegawai Eksekutif MyCARE, Haji Kamarul Zaman Shaharul Anwar kini sedang belayar bersama dengan Pengerusi BDS Malaysia, Prof. Dr Nazari Ismail dan akan diikuti oleh 10 lagi peserta Malaysia yang lain secara berperingkat.

Last modified on Friday, 25 May 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!