wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 15 شوّال 1440   |   Wednesday 19 June 2019

SERI KEMBANGAN - Berikutan status McDonald’s Malaysia yang tidak lagi dimiliki oleh McDonald’s Corporation, Humanitarian Care Malaysia Berhad (MyCARE) telah menamatkan kempen boikot terhadap syarikat itu dalam satu kenyataan rasmi NGO kemanusiaan tersebut.

“Kempen boikot ke atas McDonald’s tidak wajar dilaksanakan di Malaysia kerana McDonald’s Malaysia tidak lagi menyumbang kepada Israel,” jelas Ketua Pegawai Eksekutif MyCARE, Hj Kamarul Zaman Shaharul Anwar.

Menurutnya, keputusan itu dibuat hasil pertemuan tertutup secara harmoni antara MyCARE dan pengurusan tertinggi McDonald’s Malaysia iaitu Gerbang Alaf Restaurant Sdn Bhd pada 23 Januari lalu berikutan penjualan syarikat itu di Malaysia dan Singapura kepada syarikat yang berpengkalan di Arab Saudi, Lionhorn PTE LTD, anak syarikat Reza Group.

“Kempen (boikot) di Malaysia tidak akan mengenai sasaran dan tidak mampu memberikan tekanan kepada McDonald’s Corporation untuk menghentikan sumbangannya kepada Israel,” kata beliau.

Tambah Kamarul Zaman, McDonald’s Malaysia tidak lagi boleh dipertanggungjawabkan ke atas apa-apa tindakan dan kegiatan McDonald’s Corporation kerana hubungan antara kedua-duanya kini terhad kepada pembayaran royalti sahaja melalui kaedah Lesen Pembangunan (Developmental License, DL).

“McDonald’s Malaysia tidak mempunyai sebarang kuasa untuk menentukan bagaimana wang royalti tersebut digunakan oleh McDonald’s Corporation,” jelasnya lagi.

Beliau berharap agar orang ramai tidak lagi menularkan semula kenyataan-kenyataan MyCARE atau mana-mana agensi atau individu di bawahnya berhubung kempen memboikot Mcdonald’s yang telah dianjurkan sebelum ini.

Last modified on Tuesday, 03 April 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!