wrapper

Berita Terkini

الثلاثاء 15 شوّال 1440   |   Wednesday 19 June 2019


BANDAR BARU BANGI - Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dato' Hajah Mariam Mas Yacob berkata, kebiasaannya wanitalah yang mendidik anak-anak menjadi manusia, tidak terkecuali lelaki yang berjaya iaitu suami kerana semuanya bermula dari rumah.

“Jadi inilah peranan wanita. Kita tidak boleh pandang rendah kepada suri rumah yang di rumah walaupun ia tidak menjana pendapatan tetapi mendidik anak-anak generasi akan datang supaya menjadi satu generasi yang lebih mantap yang lebih bertanggungjawab serta lebih prihatin,” ujarnya ketika sesi sidang media setelah merasmikan Konvensyen Suri di Mega Glory Hall, Ostia Bangi, di sini.

Beliau berpandangan keruntuhan akhlak lelaki dan wanita, keruntuhan rumahtangga dan sebagainya adalah bermula daripada masa kecil mereka, development child.

Dan itulah peranan para suri rumah terhadap keluarganya.”

Menurutnya, peratusan wanita yang bekerja di Malaysia ialah 54 peratus iaitu lebih 8% daripada yang tidak berkerja.

“Suri rumah yang tidak bekerja di Malaysia ialah 46%. Dan 54% daripadanya adalah wanita berkerja. Dan ia sangat seimbang,” jelasnya kepada media.

Kategori umur suri rumah yang dinyatakan beliau adalah sekitar 15 hingga 60 tahun.

“Majoritinya, yang hadir hari ini sangat muda seperti baru habis belajar, berusia bawah 30 tahun. Tetapi mereka bersemangat bawa anak-anak hadir ke Konvensyen Suri ini dan pihak penganjur sangat prihatin menyediakan ruang nursery,” ujar Mariam Mas.

Dalam pada itu, beliau menyeru kepada semua wanita, jangan mengambil alih tugas lelaki.

“Ya, jangan sesekali kita ambil tugas lelaki. Contohnya, membayar sewa rumah, daftar anak sekolah, dan lain-lainnya. Kerana alasan yang sering diberikan kaum lelaki, “Tak mengapalah, awakkan kerja.”

Menjadi kerisauan beliau ialah apabila lama kelamaan suami melepaskan tanggungjawabnya dan mengabaikan kewajipannya kepada keluarga.

“Tentu setiap kita inginkan yang terbaik untuk keluarga.  Jadi wanita perlulah cerdik dalam bertindak,” tegasnya.

Menurutnya, sekarang ini kita ada ikon, mereka yang berkerja seperti Neelofa seorang ahli perniagaan. Beliau berjaya walaupun tidak bekerja sepenuh masa. Dan Raja Natasha Puteri Sultan Selangor, seorang isteri yang aktif dalam organisasi NGO.

“Jika boleh, saya nak Wanita IKRAM dan Suri Rumah Rahmah (SRR), pilih ikon wanita yang tidak berkerja tetapi boleh dicontohi oleh suri-suri rumah yang lain dan masyarakat.”

Tambahnya lagi, kalau nak kata, kita sering mendengar ikon ibu mithali, mereka duduk rumah dan mendidik anak yang mana semuanya berjaya.

“Tetapi yang ini, kita mahukan yang suri rumah yang lead the society, yang terlibat dalam dirinya, keluarganya dan masyarakat. Walaupun mereka suri rumah sepenuh masa, tetapi ia ada penglibatannya dan menyusun masanya bersama masyarakat dengan keluarganya dan juga dengan dirinya sendiri.”

Konvensyen pertama anjuran SRR dengan kerjasama Wanita IKRAM dan LPPKN ini bertujuan mewujudkan support group SRR iaitu menyokong suri rumah yang lain, dan memberikan keyakinan suri-suri rumah ini boleh melakukan sesuatu.

Last modified on Friday, 30 March 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!