wrapper

Berita Terkini

الأحد 11 ربيع الأوّل 1440   |   Sunday November 18 2018

KUALA LUMPUR -  Bagi memantapkan sinergi usaha dakwah bukan Islam di Malaysia, Konvensyen Gabungan Dakwah Malaysia (GDM) 2017 telah berlangsung dengan jayanya buat pertama kali pada 30 Disember lalu di Hotel Putra KL.

Majlis yang dirasmikan oleh Pengarah Bahagian Keluarga, Sosial & Komuniti JAKIM mewakili Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom telah dihadiri oleh 75 orang mewakili 21 buah NGO dan 12 Gabungan Dakwah Negeri (GDN) termasuk daripada JAIS (Sarawak) dan JAIP (Pahang).

Katanya, dalam usaha menyampaikan risalah Islam ini kepada golongan bukan Islam, kita juga dituntut untuk melaksanakannya dengan cara berjamaah dan tersusun.

“Masing-masing NGO mempunyai kekuatan-kekuatannya yang tersendiri. Begitu juga institusi agama di Malaysia juga ada kelebihannya tersendiri.”

“Apabila kekuatan ini disatukan, ia akan menjadi suatu usaha yang lebih mantap, saling lengkap-melengkapi serta tersusun dan ianya suatu yang sangat disukai oleh Allah SWT,” jelasnya.

Turut hadir Pengerusi GDM, Hj. Nicholas Sylvester yang juga Pengerusi Hidayah Centre Foundation (HCF), Presiden MACMA, Prof. Dr. Taufiq Yap Yun Hin, Xifu Nasser, tokoh-tokoh dakwah serta wakil NGO-NGO.

Menurut Setiausaha Agung GDM, Zun Arif Hakim Abd. Rahman, perkembangan aktiviti GDM dan GDN turut dikongsikan beliau dan wakil-wakil negeri.

“Alhamdulillah, GDN Pulau Pinang telah berjaya terpilih sebagai Gabungan Dakwah Negeri terbaik berdasarkan aktivisma gabungan yang mantap dan menjadi negeri pertama yang telah membuat pendaftaran gabungan dengan ROS.”

Tambahnya, sumbangan RM12,000 juga telah disampaikan kepada GDN Pulau Pinang sebagai motivasi kepada semua wakil negeri untuk melipat gandakan usaha dakwah ini bersama-sama.

Satu resolusi konvensyen telah dihasilkan antaranya menuntut supaya usaha gabungan dakwah negeri dimantapkan, wujudnya resource mapping dalam kalangan NGO dakwah dan kepentingan penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Last modified on Wednesday, 03 January 2018

Leave a comment

Iklan Penaja

    

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!