wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 12 ربيع الثاني 1440   |   Wednesday December 19 2018

SERI KEMBANGAN – Wanita Pertubuhan IKRAM Malaysia (Wanita IKRAM) kesal dengan isu larangan bertudung terhadap pekerja dan pelatih perkhidmatan pelanggan di hotel tertentu sebagaimana didedahkan oleh Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (Uni-MLC) baru-baru ini.

“Ini bukanlah perkara baharu melibatkan diskriminasi terhadap pekerja wanita,” tegas Ketua Wanita IKRAM, Datin Paduka Hajah Che Asmah Ibrahim dalam sidang media yang didakan pada Jumaat lalu.

Beliau berkata, Malaysia sudah 60 tahun merdeka, dalam sebuah negara yang pemimpin nombor satu dan majoriti rakyatnya beragama Islam, perlembagaannya meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan.

“Namun wanita Islam masih tertindas dan dinafikan hak asasi untuk mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya termasuk berpakaian sesuai dengan tuntutan agama mereka.”

Menurut beliau, bagi wanita Muslim bertudung bukan sekadar fesyen tetapi satu kewajipan yang dituntut agama.

“Situasi ini jelas menunjukkan kegagalan pihak kerajaan yang telah memerintah sejak merdeka membela hak asasi umat Islam walaupun telah termaktub dalam Fasal 8 Perlembagaan Malaysia jaminan setiap warga mendapat hak mereka dan bebas dari sebarang bentuk diskriminasi.”

Ini menunjukkan pihak berkuasa gagal memastikan supaya syarikat-syarikat yang beroperasi di Malaysia termasuk syarikat antarabangsa dilesenkan dengan sah dan menghormati budaya dan agama masyarakat setempat di mana mereka beroperasi.

“Kebebasan berpakaian mengikut tuntutan agama adalah hak asasi wanita Islam sebagai warganegara Malaysia tanpa mengambil, melibatkan mahupun menjejaskan hak kaum dan agama lain,” jelas Che Asmah lagi.

Sehubungan dengan itu, Wanita IKRAM menyeru dan mendesak agar pihak kerajaan bertindak tegas bagi memastikan majikan dan syarikat yang beroperasi di Malaysia menghormati sensitiviti agama dan keperluan pekerja mengikut adat dan norma yang dianuti pekerjanya.

“Syarikat-syarikat tersebut perlu dipastikan beroperasi mengikut SOP negara ini yang tidak bercanggah dengan tuntutan agama dan budaya masyarakat Malaysia dan bukan SOP antarabangsa semata-mata,” tegasnya.

Dalam sidang media berkenaan beliau berkata, pihak kerajaan melalui agensinya hendaklah bertindak tegas terhadap mana-mana majikan yang mengenakan polisi yang mendiskriminasikan rakyat Malaysia seperti menghalang wanita Islam melaksanakan tuntutan agama mereka dari sudut berpakaian dan pekerja lelaki daripada melakukan solat Jumaat umpamanya.

“Semua pihak diseru agar berhenti mempolemikkan isu ini.”

Justeru, usaha harus ditumpukan untuk memperkemaskan polisi dan pelaksanaan dalam membela hak semua pekerja khususnya wanita dengan menghentikan sebarang bentuk diskriminasi.

“Semoga dengan ini, kita benar-benar dapat membina Malaysia sebagai sebuah negara rahmah lagi sejahtera untuk semua.”

Last modified on Monday, 20 November 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!