wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 6 صفر 1440   |   Wednesday October 17 2018

KUALA LUMPUR - Kerajaan Britain dituntut supaya memohon maaf kepada rakyat Palestin atas Deklarasi Balfour yang menjadi punca kewujudan negara haram Israel.

“Sehingga kini, hampir 6 juta penduduk Palestin menjadi pelarian di luar negara dan ratusan ribu telah meninggal dunia atas pembentukan negara haram ini,” ujar Pengerusi MyCARE, Prof. Madya Dr Hafidzi Mohd Noor.

Perkara itu dinyatakan dalam sesi serahan memorandum bantahan Deklarasi Balfour kepada British High Commission Kuala Lumpur pada Jumaat, 3 November lalu di Menara Binjai di sini.

Dalam pada itu, penduduk Palestin di Gaza pula tidak mendapat bantuan keperluan asas seperti air, elektrik, perubatan dan makanan dengan baik.

“Manakala penduduk Palestin di Tebing Barat pula terpaksa bergelut dengan penafian hak-hak asasi manusia oleh penduduk haram Yahudi walaupun hidup di negara asal sendiri.”

Selain itu, usaha ini turut mendapat sokongan daripada Ahli Parlimen Shah Alam, YB Khalid Samad dan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar serta para aktivis dan sukarelawan yang turut hadir bersama-sama.

Setelah menanti hampir satu jam, Setiausaha Pertahanan Kerajaan Britain (Defense Advisor to British High Commission KL), Colonel Stephen Hall bersetuju untuk bertemu dengan wakil penyerahan memo, Cikgu Azmi (Presiden MAPIM) dan Dr Hafidzi.

Dalam perkembangan berkaitan, Cikgu Azmi menjelaskan bahawa tuntutan rakyat Malaysia kepada kerajaan British yang kini diterajui oleh Perdana Menteri Theresa May adalah:

1. British memohon maaf kepada rakyat Palestin atas implikasi Deklarasi Balfour sejak 100 tahun yang lalu;

2. British membatalkan sambutan ulangtahun ke-100 Deklarasi Balfour yang akan berlangsung pada 7 November nanti di Royal Albert Hall;

3. British menyokong dan melaksanakan cadangan Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial PBB untuk Asia Barat (ESCWA) bagi menamatkan Israel apartheid.

Hampir 28 perwakilan daripada pelbagai NGO seperti Aqsa Syarif, Rose2Rose, MyCARE, MAPIM, HALUAN, BDS Malaysia dan ABIM menghadiri sesi serahan memorandum bantahan ini.

Ayuh kita meneruskan usaha-usaha membebaskan Palestin daripada terus dijajah!

Last modified on Wednesday, 08 November 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

    

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!