wrapper

Berita Terkini

الأربعاء 12 ربيع الثاني 1440   |   Wednesday December 19 2018

PUTRAJAYA - Buat julung kalinya, Penulis Wanita IKRAM Nasional (PenaWan) dengan kerjasama Ansar Creative Media Sdn Bhd telah menganjurkan bengkel penulisan skrip, 3S3S sesi pertama pada 22 Julai lalu.

Sebaga usaha serius untuk menghasilkan skrip TV patuh syariah, seramai enam orang peserta telah mendapat tunjuk ajar secara langsung daripada penulis buku dan pakar penulisan skrip TV Malaysia, Haji Zabidi Mohamed.

Bengkel 3S3S yang bermaksud 3 Sesi 3 Sinopsis ini mensasarkan para peserta perlu menyiapkan tiga sinopsis yang baik dalam tiga sesi yang berlangsung.

Pengarah Ansar Creative Media Sdn Bhd, Pn Sazira Abd Aziz berkata, fokus utama bengkel kali ini adalah untuk menghasilkan skrip TV yang bakal dihantar kepada stesen TV pada Ogos nanti.

“Kami mengharapkan komitmen peserta yang hadir ini akan berterusan sehingga selesai ketiga-tiga bengkel dan akhirnya kita berjaya menghasilkan tiga sinopsis skrip yang boleh dihantar ke setesan TV Ogos ini,” jelas beliau.

Haji Zabidi bersama para peserta Bengkel 3S3S

Sementara itu, Zabidi turut berkongsi perasaan terujanya dapat bersama dan berkongsi ilmu penulisan skrip kepada peserta yang terpilih serta memberi pendedahan dan ilmu baru mengenai dunia penulisan skrip.

Sebagai mentor, beliau turut mengalu-alukan kehadiran lebih banyak penulis baru yang berpotensi untuk terlibat dalam penulisan skrip TV yang patuh syariah.

“Orang silap apabila berfikir skrip TV patuh syariah akan menghalang mereka untuk melakonkan banyak perkara, namun sebaliknya, skrip TV yang patuh syariah akan membuka lebih banyak  jalan untuk mereka melakukan banyak perkara dalam drama atau filem,” kata beliau.

Para peserta bengkel juga didedah dan diajarkan tentang beberapa struktur  filem atau drama yang boleh digunakan dalam penulisan skrip nanti.

Semoga matlamat dan objektif Bengkel 3S3S ini dapat dicapai dengan jayanya dan lebih ramai penulis skrip TV yang patuh syariah dapat dilahirkan selepas ini, insya-Allah.

Last modified on Monday, 31 July 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd