wrapper

Berita Terkini

الإثنين 10 ذو القعدة 1439   |   Monday July 23 2018

KUALA LUMPUR - Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dato’ Mariam Mas Yacob memuji usaha baik Wanita IKRAM menerbitkan buku 'Piagam Wanita Islam' yang dilancarkan pagi 13 Mei lalu. 

“Saya tertarik dengan inisiatif Wanita IKRAM menghasilkan buku ini versi tiga bahasa tentang peranan lelaki dan wanita bagi mewujudkan sebuah masyarakat yang seimbang berdasarkan kepada pinsip-prinsip Islam,” katanya dalam ucapan perasmian Seminar Keseimbangan Hidup Berkerjaya di sini.

Menurut Ketua Wanita IKRAM, Datin Paduka Hjh Che Asmah Ibrahim buku ini diharapkan bakal menjadi panduan kepada kaum wanita dalam mempertimbangkan bagaimana mahu kembali kepada prinsip asas dalam menentukan hal keluarga dan kerjaya.

“Wanita IKRAM mengeluarkan buku ini sebagai asas yang menerangkan kembali kepada peranan dan tanggungjawab wanita itu sendiri”.

“Zaman telah berubah dan wanita tidak berada di rumah semata-mata. Jadi, ada perkara dan batasan-batasan yang perlu diambil kira,” tambahnya.

  

Ucapan perasmian dan bersama para peserta seminar

Buku tersebut telah dilancarkan dalam Seminar Keseimbangan Hidup Berkerjaya yang telah diadakan di Dewan Besar Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Ia turut mengiktiraf peranan lelaki dan wanita dalam pengukuhan intitusi keluarga dengan menggariskan beberapa dasar-dasar.

“Saya ingin tekankan di sini peranan bapa dalam membina keluarga. Mereka seharusnya memainkan peranan yang sama penting dengan ibu dalam mendidik keluarga dan memberikan kelonggaran kepada ibu yang mahu bekerja untuk menyumbang kepada ekonomi keluarga,” kata Mariam dalam memberikan sokongannya.

“Buku Piagam Wanita Islam ini adalah sangat baik. Sesiapa yang mahu menaja, bolehlah beli buku ini dan edarkan secara percuma kerana sekarang tidak ramai orang suka membaca,” tambahnya.

Buku tersebut boleh didapati dengan membeli di laman web http://wanita.ikram.org.my atau menghubungi talian 03-8945 6999.

Last modified on Monday, 15 May 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

Our website is protected by DMC Firewall!