wrapper

Berita Terkini

الإثنين 13 رمضان 1439   |   Monday May 28 2018

TEMERLOH - Meskipun banjir besar sudah lama berlalu, skuad Khidmat Masyarakat IKRAM, i-Bantu masih meneruskan bantuan di beberapa buah sekolah yang terkesan akibat bencana tersebut. 

Sumbangan pasca banjir berjumlah RM1,500 telah disampaikan oleh wakil i-Bantu Temerloh, Encik Jalani Ludin kepada Pengerusi Sekolah Rendah Agama Al-Mukmin, Ustaz Ibrahim Jamin pada Isnin, 10 April lalu.

Sekolah tersebut yang mempunyai pelajar seramai 215 orang telah dilanda bencana banjir yang teruk hingga menenggelamkan seluruh kawasan sekolah yang boleh mencecah ketinggian satu meter setengah sejak tahun 2013 hingga 2016.

Ustaz Ibrahim berkata, pembangunan semula bangunan sekolah yang akan dibina mengambil masa yang lama untuk disiapkan kerana tidak ada peruntukan daripada mana-mana pihak.

“Kami tunggu jumlah duit yang ada untuk membeli barang. Ada projek yang tertangguh kerana kami sedang menunggu duit untuk cukup”, katanya.

“Kami memerlukan sumbangan bahan binaan untuk meneruskan pembangunan yang ada”.

Sebelum ini, i-Bantu Temerloh telah menyumbang RM5,000 kepada sekolah berkenaan untuk membaik pulih dewan makan yang rosak akibat banjir.

 Penyampaian sumbangan di SK Kertau

Dalam masa yang sama, sumbangan sebanyak RM500 telah diberikan kepada Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Kertau, Chenor, Pahang oleh i-Bantu Temerloh.

Menurut Guru Besar SK Kertau, Puan Nor Hashimah Osman bahawa kewujudan NGO seperi i-Bantu sangat membantu terutamanya jika berlakunya banjir kerana bantuan dari sudut tenaga untuk memindahkan barang dan pembersihan diperlukan.

“Dengan adanya NGO seperti ini, kami bersyukurlah. Satu hari kerja pembersihan sudah selesai,” jelasnya merujuk kepada khidmat pembersihan sekolah itu yang turut dijayakan i-Bantu.

“Kami sangat berterima kasih bagi pihak anak murid saya dan cikgu-cikgu sekolah kerana kami tidaklah perlu bersusah payah lagi,” tambahnya.

Sekolah tersebut yang terletak berhampiran dengan Sungai Pahang merupakan kawasan yang sering dinaiki banjir hampir setiap tahun. Dengan jumlah guru dan kakitangan seramai 26 orang, tindakan-tindakan untuk menghadapi banjir sangat terhad.

Lawatan satu hari i-Bantu Temerloh itu turut menziarahi Sekolah Kebangsaan Chenor sebagai salah satu destinasi lawatan pasca banjir.

Last modified on Monday, 17 April 2017

Leave a comment

Iklan Penaja

  

 

Pertubuhan IKRAM Malaysia

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang didaftarkan pada 22 Oktober 2009 adalah pertubuhan dakwah, tarbiah dan kebajikan yang prihatin terhadap urusan-urusan kehidupan masyarakat umum sejajar dengan ajaran dan cara hidup Islam. IKRAM berusaha untuk menegakkan syariat Islam di Malaysia sebagai rahmat kepada seluruh alam. .

 

Facebook

TV IKRAM

tv ikram

Hubungi Kami

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM)

No. 6, Jalan Dagang SB 4/1, Taman Sungai Besi Indah
43300 Seri Kembangan, Selangor Darul Ehsan, MALAYSIA

Tel: +603-8945 6999, +603-8945 3666
Fax : +603-8945 1772

E-mel

Umum: [email protected]
Pentadbiran: [email protected]
Keahlian: [email protected]
Kewangan: [email protected]

DMC Firewall is a Joomla Security extension!